sâmbătă, 1 februarie 2014

Rara avis

In liceu, una din materiile care imi reducea neuronii, era latina. Profa de latina era o tipa mignona, cu ochelari mari, cu gura mare si mereu mi se pare ca are mai multi dinti in gura fata de noi ceilalti. Si era atat de pasionata de materia ei si eu ma uitam hipnotizata la fata ei care se lupta parca rostind diftongii specifici!
Si ne teroriza cu lucrarile de control fulger! cand mai erau 15 minute sau 10 pana la terminarea orei, o auzeam zicand: "scoateti o foaie de hartie si explicati expresia....."
Un vuiet de oftaturi se auzeau in clasa!
Ei bine, dupa ataaaata timp, am in sfarsit o poveste lunga, asa cum ii placea ei! Scoateti o foaie de hartie si explicati "Rara avis"!
Traim intr-o lume grabita, cu sentimente si senzatii puternice, rapide, de scurta durata insa, pt ca e musai sa fie cat mai multe ingramadite in decursul unei zile! si nu poti sa ramai in urma, pt ca iesi pe tusa, te scoate restul lumii acolo! nu poti sa ramai in urma cu achizitiile materiale, cu banii in cont, cu vacantele exotice, cu mancarurile in localuri alese, cu cosmeticele high-brand. Nu poti sa ramai in urma cu nimic! si totul se transforma in competitie, pt ca toti alergam spre acelesi iluzii ce trebuie consumate rapid!
Si in competitia asta uitam de noi, uitam de acele sentimente de baza, pure. Sunt demodate, sau te tin pe loc, asa ca uitam de ele! Nu generozitate, nu ingaduinta, nu pretuire, nu respect moral, nu compasiune! Nu stiu unde s-au dus, dar nu le mai vad demult in jur!.......Nu compasiune pt cel in probleme, pt ca "fraerul nu e in stare de mai mult, asa ca asta-i trebuie!", nu compasiune pt cel in greutati pt ca "si eu am trecut prin asta, lasa ca.....orice!", nu compasiune pt cel trist pt ca "e prea slab, nu are stofa de invingator!" Nu pretuire pt cel corect, pt ca nu stie sa se adapteze la un altfel de joc....
E o lume care fuge spre nicaieri! te bagi sau vii pe tusa?

4 comentarii: