sâmbătă, 7 martie 2015

Nu am mai scris demult

Nu am mai scris demult despre lucrurile la care imi fuge gandul cand dau click-click la birou.
Nu am mai scris despre lucrurile la care imi fuge gandul cand fac drumul catre munca si cerul si dealurile fug in paralel cu masina..
Nu am mai scris despre lucrurile la care imi fuge gandul cand ma trezesc dimineata si incerc sa ma dezmortesc din caldura pilotei.

Pt ca daca as fi scris, as fi zis:
  • cat de absurda mi se pare dezbaterea orei de religie! Cum sa tratezi religia ca o materie de scoala? cat de absurd e sa spui ca le dai copiilor libertatea sa aleaga, cand de fapt alegerea se face atunci cand cunosti toate optiunile! si cum cunosti toate otiunile, cum cunosti religia daca tu nu o auzi/ citesti macar o data? cum se fac alegerile? pe principiul ''am auzit la tv ca popii au masini scumpe si construiesc biserici cand noi nu avem case?'' sau ''numai prostii stau inchinati in biserica, pt ca e sub demnitatea umana sa stai in genunchi, si oricum statul in biserica nu te face crestin!''. Ba te face crestin, pt ca nu STAI in biserica, ci asculti o slujba, o traiesti, o intelegi, si pleci de acolo dorind sa fii un om mai bun, copilul Lui! De cand e o rusine sa iti declari credinta? de cand e o rusine sa spui ca exista Dumnezeu, acelor oameni care cred doar in ce vad, sau poate fi explicat stiintific (paranteza: cat de limitati sunt aceia care ii considera prosti pe cei care cred in Cel Nevazut!..doar pt ca ochii lor nu vor sa vada mai mult..) 
  • cat de mult ma ingrozesc unii oameni, ce isi judeca semenii exact dupa tiparul propriului caracter! ''te-am vazut eu, esti invidioasa!..te stiu eu, vrei sa demonstrei mereu ce poti!'' pe bune????..invidoasa pe ce?? pe cine?? pe minciuni, ascunzisuri si compromisuri? nu multumesc! nici macar nu-mi pierd vremea dand explicatii! privirea mea incruntata, dezgustata, nu inseamna invidie, ci inseamna complet dezacord cu ce vad si ce aud! Nu vreau sa demonstrez, pt ca stiu ce pot! si putin imi pasa daca cei din jurul meu vad si ei asta! nu m-am nascut sa le fac lor pe plac! nu vreau sa am in jurul meu o turma de admiratori care sa zica"daaa...ea poate totul!"..nu acesta e scopul meu in viata! pt mine viata inseamna mult mai mult!
  • cat de mult imi place faptul ca inca sunt oameni buni in jur. Sunt buni fara sa urmareasca ceva, si asta e rara avis in lumea noastra..
  • cat de mult imi place sa ascult pe youtube cartile Parintelui Arsenie, cat de mult mi-e dor de bisericile mele de acasa (pe care da, preotii si oamenii le-au construit!), cat de mult imi place cand puiul meu spune cu voce cristalina "Boca" si se inchina! 
  • cat de mult imi plac florile de pe hol, pt ca imi lumineaza chipul de fiecare data cand trec pe langa ele
  • cat de mult imi place cand se trezeste mogaldel! asa ca fug, si continui cand apuc! :)
E primavara, daaaa! :)

12 comentarii:

  1. Da, adevaratul sens al orelor de religie s-a pierdut in gesturile meschine ale oamenilor. Intrebarea este cine si cum preda religia nu de ce se preda in scoala. Problema este prost pusa. Pe mine nu ma deranjeaza deloc ca fiu-meu sa invete religia, sa-si faca cruce, sa spuna o rugaciune.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca orele le vor tine absolventii de teologie. Asa a fost si pe vremea mea, si iaca-ta sunt ok! :)

      Ștergere
  2. Cred ca important este si ce se preda la aceste ore de religie pentru ca nu e corect fatza de minoritati sa fie invatati copiii majoritari ca ceilalti sunt... ciudati sau... mai rau. :) Si nici o nota / notare in plus la medie nu mi se pare tocmai corect fatza de cei care aleg sa nu urmeze ora...
    Intelege un copil de clasa I-a sensul crucii?! Stie el ce inseamna cand duce degetele la frunte, la stern, la umeri?! :) Daca ramane numai un gest mecanic nu se rezolva mai nimic. :)

    E primavara, da! Sper sa reuseasca Primavara! Ieri a fost iarna! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Orele de religie sunt tinute de absolventi de teologie, sigur nu o sa bata nimeni campii pe acolo.
      Daca copiii minoritatilor ar fi sa auda bazaconii de la profesorii ortodcsi, atunci sigur preotii si pastorii din cultele lor or sa ii linisteasca, evident atunci cand parintii lor ii duc la biserici.
      un copil de clasa 1 nu o sa isi faca semnul crucii in mod mecanic, daca parintii lui ii spun de mic de Dumnezeu, de dragostea Lui pt oameni si de sacrificiul Lui facut tot pt oameni. Daca parintii isi vor creste copilul spunandu-i ca in viata importanta e doar mantuirea sufletului si iubirea, atunci acel copil nu o sa isi faca mecanic semnul crucii nici la 3 ani! :)

      Ștergere
  3. Stii...... in Ro nu ai dreptul de a alege! Aici ai dreptul sa-ti dai copilul la o scoala unde se preda sau nu religie.
    Nu cred ca este forte important sa fie predata la scoala cat timp acasa nu este "sustinuta" Si mai este ceva...... la scola va fii predata doar religia ortodoxa? Ce facem cu celelalte religii? Ce facem cu copii care sunt catolici si de exemplu serbeaza Pastele pe o alta data, ce facem cu copii care la scoala trebuie sa-si faca semnul crucii si în religia lor nu? Cred ca religia este o materie mai grea decat matematica...... :))

    RăspundețiȘtergere
  4. http://www.crestinortodox.ro/religie/ora-religie-scolile-romanesti-123615.html

    sari direct la articolele din lege, sunt trecute in articol!parintii copiilor din alte religii tb sa ceara conducerii scolii un preot sau pastor, sau daca nu, le tb un atestat din partea bisericii din care fac parte, daca binenteles vor!
    se rezolva toate, cu rabdare ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. atunci chiar ma bucur ca le-a luminat Dumnezeu mintea si nu fac totul fortat..... din suflet ma bucur!
      Sa-i ajute Dumnezeu bunul in tot ceea ce vor face.

      Ștergere
    2. Dar cum ar putea sa faca fortat? :)

      Ștergere
  5. Draga mea, acesta a fost un moment de mărturisire publică. Iar eu mă bucur că atâţia oameni sunt încă mărturisitori! ca să nu mai spun de surprizele pe care le-am avut - vezi Buzdugan, de la radio zu...
    Este o perioadă de cernere, în biserică totdeauna a fost aşa, nu tre să ne mirăm. Trebuie să fim fermi! Atât.

    Of! categoria aceasta de oameni ... e greu să-ţi faci curat în suflet şi să-ţi recunoşti neputinţele, e mai uşor să încerci să murdăreşti pe altul! :(

    Aşa este, uneori ne mirăm că mai există! :)

    Casa mea e plină de flori... sunt o bucurie! :) te pup, draga mea, o zi minunată să aveţi!

    RăspundețiȘtergere
  6. A, am uitat. Să asculţi, dacă poţi, predicile pr Calistrat, pe care le publică pe facebook. Sunt scurte şi foarte bune!

    RăspundețiȘtergere