marți, 4 iulie 2017

#bujo

Liste
Nu de cumparaturi, nici planificari de vacante, nici meniul saptamanii, nici liste de curatenie, nu acele liste.
Ci liste cu tine. Cu afirmarile tale, cu recunostintele tale. Doar pozitive.
Pare aiureala, nu? pare amagire pe fatza, o betiveala cu APA RECE.
Armata de #bulletjournaljunkies o sa-ti spuna ca nu e asa.
Ryder Carroll, el a pornit totul, asta daca vreti sa stiti unde sa trimiteti dezaprobarile :)) Totul a pornit ca o metoda de a-si rezolva oamenii ADD-ul sau depresiile, insa a fost rapid asimilat si adaptat de milioane de oameni, transformandu-l intrun program de curatire a gandirii, de cultivare a curiozitatii, de stavilire a gandurilor (negative) care iti opresc orice sursa de bine si poztivism in viata.

Nu e nimic nou. Cineva ne-a zis asta inca de la inceputul vremurilor.....doar ca noi auzim mai greu...sau nu pricepem pe de-a totul
Asemeni rutinei copiilor, aceasta lista de recunostinte creaza un mecanism de siguranta si implinire.
De cate ori nu ai trecut de la zile fericite, pline de lumina si pozitivism, la zilele mohorate in care doar iesitul din casa pare un moment de netrecut? Anumite generatii resimt asta mai acut decat altele, si poate e firesc in dezvoltarea noastra, insa se pare ca unii ne garanteaza metoda ca tinandu-ne departe de tristeti-depresii-burn out si ce chestii negative va mai trec prin cap.

Bun, da cautare pe net la #bujo si ia notite. Inspiratia oamenilor e nelimitata, simtul artistic al fiecaruia isi spune amprenta, insa lasand asta deoparte, axeaza-te doar pe esenta. Scrie zilnic, la sfarsitul zilei, in 10 minute, recunostintele tale pe ziua aceea. Si gandeste-te doar la ele, si da deoparte ''stai asa ca pe de alta parte sunt si alea cu minus''.  Tine cont ca acum te educi pe tine sa infloresti flori in gradina gandurilor tale, nu buruieni.

In prima zi or sa fie chestii generale: ma bucur pt ca suntem aici, ca avem ce ne trebuie, ca avem job, ca avem scoala, ca bebe, ca jucarii, ca nu facem foamete, ca fructe, ca flori, ca parfumuri, ca am terminat un task la timp, ca am scos gunoiul inainte sa dea pe afara, ca nu am mai lasat vase nespalate in chiuveta, ca am pregatit o cina grozava doar din resturi, ca am facut un weekend special, ca am citit un capitol, ca am vazut un film inregistrat acum 4 luni, ca am aruncat vechiturile pe care amanam sa le arunc, ca am pus o intrebare, ca am deschis un subiect. Orice iti trece prin cap, trece-le pe hartie. Cu timpul insa o sa vezi ca..incepi sa observi tot mai multe, sa constientizezi tot mai multe, printre care, lucrul cel mai uimitor: ca ai fost mult prea aspru cu tine. Ca ti-ai impus prea multe, ca te-ai judecat prea greu, ca nu ti-ai acceptat greselile, ca nu te-ai iertat in ceea ce credeai ca sunt dezamagiri.

Evident listele fiecaruia ajung in timp sa fie extrem de personale, si atat de diferite fatza de ale altora. Si asta e frumusetea, cand intelegi ca nu e nici o competitie. Ca bucuriile tale nu se compara cu ale altora, ca fericirile tale te definesc doar pe tine si atunci e ilogic si daunator sa mai cauti sa urmaresti/ copiezi dorintele altora. Trendul nu te defineste, doar gandurile si faptele tale fac asta.

Perspectiva asta de recunostinta transformata in obicei iti pune niste lentile optimiste pe varful nasului. Pt ca ceea ce inveti dupa primele saptamani o sa fie cat de mult ti-ai gresit tu tie-ti, cat de mult te-ai criticat. O sa ajungi in timp sa intelegi ca facand tot ce poti tu mai bine e mai important decat orice alta forma recunoscuta de succes.

5 comentarii: