vineri, 7 iulie 2017

Tip-toe

Cred asta. S-a intamplat de prea multe ori incat sa zic acum ca "nu se poate". Povesteam zilele trecute cu o cunostinta mai recenta..despre una despre alta. Era obosita de caruselul din viata ei si se simtea fara energie nitel. Ii spun ca de obicei asta e momentul dinaintea schimbarii, cel putin asa a fost la mine de fiecare data. "Da da, trebuie sa ma trezesc intro dimineata si sa schimb totul! In cealalta directie si gata!".
Dimpotriva ii zic, incearca un pas mic, lasa sa se zgaltaie lucrurile un pic, cat sa stii ca drumul cel nou e solid, cat sa te tina, nu subred, sa cada cand esti la mijlocul lui.

Ii povestesc apoi, pe scurt, cum marile noastre schimbari au pornit de fapt de la pasi mici, intro alta directie. Da,ne-am aruncat cu capul inainte fara sa stim ce ne asteapta la tarm, insa stiam ca drumul cel nou e solid. Stiam ca drumul ne duce undeva, chiar daca nu stiam in detaliu, urmatorii pasi. Si nu a fost usor, la moment dat drumul parea mai degraba un labirint, insa odata ajunsi la tarm totul avea sens.

Un lucru, o traire, un proces, un mecanism, functioneaza chiar daca tu nu intelegi cum. Nu lasa (ne)intelegerea ta sa fie cel mai mare obstacol in calea evolutiei tale. Acesta a fost sfatul care in urechea mea de licean revoltat, a schimbat totul. E drept ca atunci cand proful de fizica cuantica iti spune asta, totul are alta greutate. I-am folosit sfatul si l-am dat mai departe cu fiecare ocazie. M-am lovit de "bine ca esti tu desteapta" sau de "aberatii!!" si de "hai mai, ce stii tu ce inseamna sa fie greu?". Acestor raspunsuri am raspuns cu tacere. Si i-am lasat asa. Oamenilor care cred ca stiu totul fara sa te intrebe care ti-e viata, cam merita sa ramana asa. Nu zic din rautate, insa astea s-au dovedit a fi cele mai istovitoare si inutile batalii.

Openmindfullness, seminariile facute pe tema asta mi-au extins orizontul, intelegerea, dar cel mai important, actiunile. Nu e un placebo, nu e o ameteala, e un sistem de antrenare a gandirii si a vointei, in aceeasi masura in care iti antrenezi corpul la sala. Cu un simplu "nu cred prostiile astea" ti-ai inchis singur orice usa spre un alt tarm. Mi-a folosit puterea exemplului. Daca am vazut ca un lucru functioneaza, ca alt om e marturie pt acel lucru, am lasat oride urma de reticenta si am lasat curiozitatea sa-si faca rostul.

Toate functioneaza, cu un pas mic facut in directia buna. Trebuie doar sa lasi mintea sa observe, sa acumuleze, sa evolueze si sa nu te grabesti in a inchide usile doar pt ca nu intelegi ce ar putea fi in spatele lor.

6 comentarii: