luni, 11 decembrie 2017

E despre ei


Keaton Jones
Dati cautare pe google si o sa ii aflati povestea.
Eu am auzit-o azi dimineata, la cafea. Un coleg citea plin de incantare mesajele de suport pe care copilul asta le-a primit de la o lume intreaga. O lume care a ales sa vorbeasca, sa sprijine, sa inalte. Si mie imi sclipeau ochii de incantare.
Bullying, asa se cheama acum. Bataie de joc se chema pe vremea mea. Gluma se chema cand idiotii erau luati la intrebari pt a-si justifica faptele. Si idioatele.
La varsta cand vorbele inca dureau, plangeam pe ascuns in baia scolii, dar ieseam de acolo cu fatza ce mai tarziu am aflat ca are si un nume: bitch-face. Si imi vedeam de drum, lasandu-i in spate. Acolo sunt si acum, tablagii in ateliere auto, sau vanzatori in supermarket. Pt ca atat le-a fost drumul lor.
Intre timp am invatat sa raspund inapoi, sa nu dau pasul inapoi. Si am stapanit sarcasmul. Maaan, with cherry on top!

E usor de identificat tipul asta de bullying. Il fac de obicei frustratii needucati. Fara mandrie, sa ii lasi in urma. Conteaza atat de putin.
Despre asta e cel mai usor sa vorbesti.

Insa mai e un tip. Acela perfid, ascuns, facut cu diplomatie, ascuns in "intentii bune". E tipul de bataie de joc care produce cea mai mare sila. E cel care se bazeaza pe minciuna, prefacatorie, zambete mari, povete istete. Foarte multa prefacatorie.

Sunt vorbele aruncate intro doara, cand cineva isi declara bucuria sunt acei care o minimizeaza, incercand sa ii reduca importanta prin scoaterea in evidenta a unui lucru negativ. "Oo, te bucuri acum? Lasa ca o sa vezi mai incolo cand nu-ti mai raspunde X la telefon!". "O, te bucuri ca vine mama ta la voi? Lasa ca o sa vezi cum e cand te saturi!" (Nu ma satur, bitch, pt ca la noi in familie e iubire si respect!)

Sunt comentariile alea in care sub povete iti e de fapt judecat stilul de viata. "O femeie adevarata e aia care face copii. Si ii creste stand acasa." Mama de weekend, asta e expresia cu care te rasfata unele persoane. Nici nu ma opresc din drum sa le dau replica. Pt ca in primul rand nu ar intelege-o.

                   Cand iti numeri bucuriile peste ale alora, se cheama fala, nu binecuvantare. Si asta e mandrie, nu credinta!

Bataia de joc prin excludere, e bullying si ea. Pt ca ii izolezi pe toti care nu-ti canta in struna. E una sa ii tii deoparte pe cei care te sufoca si te trag in jos, si e alta sa ii marginalizezi pe cei care iti sunt diferiti. "Nu ii chemam si pe Z, ca ei au masina veche si ne strica drumetia." Zi-le fck off si refuza-le invitatia alora daca auzi un astfel de comentariu. "Nu mergem la shopping cu Y, pt ca nu-si permite si ii facem sange rau". Zi-le fck off, si propune-le sa ii faca ele un cadou aleia de nu-si permite.

Bunatatea disimilata. Daca Zetuleasca o barfeste in lipsa pe X-uleasca....fii sigur ca si cu tine a facut deja. Si fii atat de inteligent incat sa te asiguri ca versiunea aia de poveste e cea adevarata.

Rautatea intruchipata. E ala de iti stinge lumina, incercand sa o faca pe a lui sa para mai stralucitoare. Ii gasesti usor, sunt aia care iti fac rau cand ai nevoie de ajutor. Sunt aia care isi imbraca cuvintele in noroi porcesc, stiind bine ca iti fac rau. Sunt cei mai frustrati, sunt cei mai goi. Sunt cei care isi doresc sa fie in locul tau, si te pedepsesc cu razbunare pt asta. O vorba iti zice sa ii ignori. Fa asta daca vrei. Sau tine-le piept sa stie ca tb sa se opreasca. Dar nu le intoarce razbunarea, lasa-i jos, in urma ta.

Si isi vor manca singuri rasplata. In vieti false, cu probleme, fara iubire si intelegere. Cand tu te trezesti noaptea si-ti pupi sufletul ce doarme langa tine, ca si partener al vietii, ailalti strang din dinti cu dezgust. Pana cand blitzul cade pe ei, si-si aduc aminte ca trebuie sa zambeasca larg. Si fals.



4 comentarii:

  1. ... si toti acestia pe care-i caracterizezi aici (sau cei mai multi astfel caracterizati) sunt atat de "sensibili" incat ar fi in stare sa te declare "bestie" in cazul in care le tii piept, le dai replica pe masura, si sa exagereze, plangand la altii, "jignirea" ce le-ai adus fara motiv. :)

    Zile fericite iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daaaaa exact asa s-a întâmplat!!! Hahaha superb!
      Toată fericirea si la voi! :)

      Ștergere
  2. si eu sunt bestie :) ... declarata! ripostez...fir-ar sa fie de chestii rele... :(
    hai sa ne bucuram, weekend frumos!

    RăspundețiȘtergere