duminică, 28 noiembrie 2010

"Sufletul meu e lumea intreaga"

De multe ori am trait conicidente..cele mai multe ma distrau, pt ca incercam sa gasesc cam de fiecare data o explicatie rationala. Uneori le acord mai multe importanta, alteori aleg sa le iau drept intamplari, si atat.
Azi dimineata m-am trezit cu acelasi gand ca si ieri: "hai omulet, avem o zi de umplut!"..numai ca, de data asta a castigat lenevirea..asa, putin..si asta numai la gandul ca maine se da trezirea la 5 dimineata..
M-am cuibarit din nou printre inimioare si am luat cartea ce-si astepta cuminte randul. "Siddhartha" Hermann Hesse. Este povestea unei cautari, cautarea divinitatii, pornind de la conceptele religiilor orientale, sfarsind prin cautarea eu-lui. Am citit jumatate din ea, vreau sa vad ce si cum evolueaza "eroul"..M-a prins pt ca...cred ca o citesc exact cand trebuie.
"Oh, se gandea el rasufland usurat, adanc, de-acu inainte n-o sa-m mai scape Siddhartha! N-o sa-mi mai incep gandurile si viata cu Atman si suferintele lumii. Nu vreau sa ma mai ucid si sa ma mai sfasii in bucati pentru ca, indaratul ruinelor, sa descoper o taina. Nici Yoga-Veda, nici Atharva-Veda nu ma vor invata, nici ascetii si nici o alta invatatura. Vreau sa invat de la mine insumi, vreau sa-mi fiu mie insumi discipol, vreau sa ma cunosc pe mine insumi, sa cunosc taina aceasta numita Siddhartha."
"Cat de surd si de obtuz am fost!isi spunea el pasind grabit inainte. Cand cineva citeste o scriere, cautand sa-i patrunda intelesul, nu-i dispretuieste semnele si literele, numindu-la hazard, amagire sau coaja lipsita de orice valoare, ci o citeste, o studiaza si o indrageste litera cu litera.Insa eu, cel care voiam sa citesc cartea lumii si cartea propriei mele fiinte, eu asadar, am dispretuit, de dragul unui inteles presupus dinainte, semnele si literele, numind lumea fenomenelor o amagire, numindu-mi ochiul si limba fenomene accidentale si lipsite de orice valoare. Ei bine nu, toate acestea apartin trecutului, caci iata, m-am trezit cu adevarat, nascandu-ma abia astazi."
si apoi ne-am plimbat..noi doi, in lumea noastra! :)) ubesc puiul!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu