duminică, 10 ianuarie 2021

Din alfabet


 Fusese o știre toamna trecută, pe Reuters, despre o grupare din România,  destul de mică, ce fusese blocată de Fb, oamenii postau aberații pro-Trump, anti-masca noua ordine mondiala...și alte debilitati. O parte din conturile blocate propagau idioțenii marca Qanon. (ăștia sunt din aia care spun de Clinton ca mananca copii în ritualuri ''de-alea'').  Curioasa cât de întinsă e Qanon în România, dau sa îl întreb pe google. Sa te ții nebunie, ce isterie găsești când cauți! Femei trecute de o anumită varsta, adunate ca generalii intro încăpere, reflectoare pe ele ca pe vedete, și dai gurii libertate. Dacă vrei sa știi ce înseamnă sadism combinat cu nebunie, caută pe YouTube. Tb sa iti clătești ochii după, și trece și cu un Doamne ferește! Dar măcar iti explici de unde cohorta de sfaturi de pe academia whatsapp cu băgati foehnul în nas și spală-te cu săpun ca sa plece virusul. Sau mănâncă nush ce ca sa se ferești de virus. Care oricum nu exista pt ca e o răceală de care se folosește Gates ca sa bage microcipuri. Și mai e și  noua ordine mondiala cu Clinton în frunte care-ți face nush ce la salariu, plus te tine în casa ca sa nu mai călătorești în concedii. Și dacă asta nu e stupid destul, sa le auzi pe duamne ce zic despre masca, acea botnița care n-or sa le închidă lor gura, pt ca Ptiu Ptiu masca e atât de puternica încât oprește molecula de oxigen. Desi drept e, ca dacă le ascultai ce aveau de spus iti dădeai seama ca nu prea aveau creierul oxigenat bine......desi nu purtau masca..

Cum a prins Qanon si isteriile din SUA așa bine în Ro? inafara celor slabi de înger sau cu inadaptilitati sociale sau imaturitate emoțională, multi care au propagat ideile au fost (duși de nas) îndrumați religios. De multi ani Trump e zugrăvit ca un mare războinic biblic menit sa duca un război, apărător al familiei tradiționale, valori conservative...etc. Și foarte important: el nu mănâncă copii precum familia Clinton. Folosindu-se de biblia pe care știe sa o tina în mana, folosind numele lui Iisus, e cocotat pe un piedestal lustruit bine de toți cei care au găsit în manifestările lui Trump loc de întors pt propriile credințe. Circula o vorba anul trecut: dacă vrei sa mai ai prieteni nu ii întreba exact ce simt despre un anumit subiect. Ura și violenta contra celor de alta culoare sau a celor care iubesc altfel decât o face marea majoritate, a fost maxima anul trecut. Manifestata, urlata public, încurajată de cei care s-au proclamat apărători morali planetari....Incredibil de multi oameni tineri printre aceștia.. Toată nebunia s-a ramificat apoi, emulandu-se după credințele fiecăruia: Ala nu e rasist dar e homofob așa ca începe sa dea share la ce îl afectează, Ala nu e homofob dar are o treaba cu cei de alta culoare...Ala nu e nici rasist nici homofob, dar a prins la partea cu frica: aia de te tine în casa când tu ești menit sa călătorești fie plimbând plasa fie plimbând trolerul pe alte coordonate geografice. Ala nu e rasist, poate un pic homofob, însă teama nu e de la Dumnezeu, așa ca omu și-a tratat viața ignorând orice restricție, pt ca ''frica'' e dovada de necredință. La fiecare a rezonat cumva. Toată nebunia a fost apoi devarsata pe social media.

Cel mai bine s-a văzut de afara. Postările în limba română erau despre o nebunie, postările în limba engleză erau despre unitate, sa trecem împreună peste asta, sa ne susținem, sa protejam, și căutăm silver linings..Și nu am observat doar eu..Credeam intro vreme ca lipsa educației ar fi răspunsul, acum cred ca e și asta dar mai cu seama e lipsa unui compas moral. Oameni egoiști, indiferenti,  vanitosi, au reacționat intrun anume fel. Anul trecut, atât de critic pe cât a fost el, a pus o lupa pe sufletul fiecăruia, mărind calitatile...mărind defectele. Ne-am curățat, și unii și alții, de cei cu care nu mai rezonam, și în tensiunea momentului chiar am renunțat la compromisurile aducătoare de pace, și nu pt ca pacea e urâtă, ci pt ca pacea era de fapt doar amorțeală călduță sub care părea ca totul e bine.

Anul asta a început cu nebunia de la americani, cohorta de cretinoizi care au năvălit în congres încercând sa oprească un rezultat al democrației. Media de aici a prezentat filmele, Interviurile cu șepcile roșii, discursurile lui Trump. Nu a fost un glas care sa zică ''așa le trebuie''! Însă.....total nesurprinzator am auzit în purul grai romanesc ca ''aia ne trebe și noua, sa băgăm spaima în parlamentari''. Oameni care din nou nu au înțeles nimic, dar în care o reflexie a rezonat cu ceva din propria lor credință strâmbând din nou totul....

Invata sa gândești singur, nu doar pt ca asa zic toți în jurul tău, accepta ca sunt mari șanse sa greșești, asculta și ''cealaltă parte'', accepta sa iti deschizi mintea. Nu crede și tu ca nebunul ca ești singurul ce știe adevarul și toți ceilalți sunt oi spălate pe creier. Lasă-ti copii sa zică nu, lasă-i sa testeze granițele, lasă-i sa lupte pt ce cred, ca sa nu ajungă niște roboti impliniti care fac tuturor cu o oarecare autoritate, pe plac. Lasă-i sa greșească, lasă-i sa învețe, indruma-i dar nu ii bloca pe drumul tău, lasă-i sa crească acolo unde sufletul trebuie să-și găsească povestea. Lasă-i sa urmeze o cale, sa isi construiască o cariera, pt ca poate e în destinul lor sa rezolve o problema mare a societății, nu ii învață ca doar casa și matura dau valoare vieții. Lasă-i sa descopere lucruri noi, ca sa înveți și tu ca viața este mai complexa decât ai crezut vreodată. 

Cuvintele au o putere, folosește-le sa clădești, sa limpezesti lumea. Nu pune bariere, cioplind chipuri pe banda rulantă. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu