luni, 24 august 2015

Cati oi supara.....

M-am gandit mult daca sa scriu sau nu aceasta postare...pt ca stiu ca fiecare interpreteaza altfel. M-a frapat diferenta de cand ne-am intors in vacanta acasa!
Mi-a fost dor, teribil de mult de casa, de fapt de fericirile traite acasa!
Mi-era dor de muntele ce-l vad de pe geamul bucatariei, mi-era dor de aerul de padure plouata, mi-era dor de locul ce purta amintirle inceputului nostru, mi-era dor de stradutele din Centrul Vechi si de plimbarile noastre luuungi, mi-era dor de ai mei, de prieteni.
Intro goana incontrolabila le-am bifat pe toate, totul atat de intens incat cred ca doar cand ajungem dincolo o sa le simtim pe-ndelete.
Am bifat si Amandina! :)))) mega-buna!
In schimb...nu am putut sa nu observam diferentele. Strazile si parcurile murdare..pt ca proprietarii de patrupezi nu strang dupa animalele lor. Si ca tot am zis de parcuri!..Atitudinea copiilor in parc...atat de diferita! usor nevrotici le-a zis Vlad :) Se jucau pe bisericute, se alungau unii pe altii, nu se jucau la comun. Neaparat "eu am pantaloni cu aur, tu nu ai, lasa-ma-n pace!" (pffff..era o tinichea aurie dar chestia aia o facea pe "printesa lu mama" sa se simta superioara). Diferente pe care le faceau singuri intre ei, in functie de firma jucariilor detinute. A fost destul de socant sa vedem asta, pt ca dincolo copiii nu sunt crescuti asa. Poate oricine sa spuna ca sunt exagerata, nu-mi pasa, dar eu cred ca rautatea, trufia, invidia, datul-mare, pleaca de la varste mici si toate se vad din lucrurile astea marunte. Copiii sunt copii, e adevarat, dar fac ce vad la adulti sau ce sunt invatati de adulti. Copiii sunt invatati de mici sa eticheteze, sa vada lucrurile intrun mod ingust in locul unei gandiri deschise data de acceptarea diversitatii. In parcurile de dincolo jucariile sunt la comun si parintii stiu sa le stranga (atunci cand copiii sunt prea mici), insa se joaca toti deopotriva: polonezi, rusi, romani, turci, spanioli. Nu sunt toti la fel de cool imbracati, nu au toti cele mai tari jucarii, dar le impart intre ei, vorbesc intre ei, se joaca toti. ( e la fel de adevarat ca tot adultii sunt si acolo, cei care strica inocenta copiilor...)
Si m-a frapat diferenta asta, pt ca la fel era si pe vremea copilariei noastre!....
Nu am avut cum sa nu observam oamenii incruntati, care isi arunca generos cate un umar atunci cand trotuarul e prea ingust pt 2, 3 persoane..nerabdarea de la casele de marcat, vorbele de ocara la adresa vanzatoarelor...E adevarat insa ca atitudinea multora dintre ele lasa rau de dorit..
Uimirea am avut cand am iesit la primele cumparaturi...crema cumparata de la Douglas timp de un an cu 28 de euro, aici e 270Ron. Nu sunt promotii cu adevarat la produse, la Starbucks alegi dintre 10-12 cafele pe cand acolo oferta e marginita doar de limitele peretului. Reduceri la haine? pffff...praf in ochi!
Nu spun ca e totul poleit cu aur dincolo si ca aici e raul de pe pamant. E grea viata unui roman in strainataturi, si putini sunt cei care lasa mandria deoparte intratat cat sa recunoasca asta. Nu spun ca suntem noi romanii de vina pt raul ce e la noi..cred ca suntem dinadins tinuti intro stare generala de rau si tristete, pt ca un om fara speranta, un om lipsit de vise e mai usor de manipulat, accepta mai usor o greutate pt ca stie ca nu are de ales....se obisnuieste cu raul mai usor..
Si dincolo sunt accidente zi de zi pe autostrada, si dupa cum arata masinile stii ca nu aveau cum sa scape oamenii intregi de acolo, dar chestia asta nu apare stiri, intruna! si acolo sunt nelegiuiri, dar televiziunile nu le pun pe ecran cu titlu "SOC, SENZATIONAL, NEMAIPOMENIT". Nu vezi in ziare "fata de la pagina 5" si fesele goale nu sunt considerate dive prin reviste. Oamenii aleg sa isi petreaca timpul liber altfel, altfel decat aici. Nu generalizez! nici nu as avea cum! sunt oameni si oameni peste tot! multi oamenii de aici, care TRAIESC cu adevarat le-ar da o mare lectie de viata altora de dincolo care DOAR EXISTA!
Cred ca sustinuti, indrumati cu bune intentii, am ajunge mult peste ceilalti care deocamdata ne tin robi in propria tara...Pt ca romanul e harnic, e destept, e ospitalier. Avem o compasiune si o sensibilitate mult peste alte natii reci si calculate. Insa ne lipseste unitatea, ne lipseste smerenia unora fata de altii..
Si da, sunt sigura ca o sa imi primesc cateva vorbe de duh pt ca am ales " sa nu-mi platesc taxele in Romania", sau pt ca "s-a ajuns, ii convine sa vorbeasca"..

10 comentarii:

  1. cine se supara sa demonstreze altfel :(
    din pacateeee...

    RăspundețiȘtergere
  2. Aici am constatat ca pe masura ce trec anii,diferenta intre oameni e din ce in ce mai mare.Parca nu mai fac parte din mediul lor.Vad la mine in parc.Copii de toate varstele si exact ce zici si tu,care mai de care motat si prost educat.Nu mai apuc eu sa vad macar ca lucrurile incep sa se indreapte.Te-am inteles de la inceput,de ce si pentru ce ai renuntat la tot si ai inceput o viata noua.Sa va fie bine,sa fiti sanatosi si sa veniti in vacante,ca sa va aminiti de punctul de plecare.Cu drag,

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumim Bunica :)
      Ne intoarcem cu drag acasa, stie sufletul ca aici ne-am nascut! :)
      In schimb, daca oamenii s-ar schimba, fiecare pe partea lui de viata, ce bine ar fi pt noi toti!...

      Ștergere
  3. Mona, tine si de educatie, sa fii bun trebuie sa-ti doresti. Faptul ca vii in tara inseamna ca nu o dai uitarii, cu toate ca e scumpa si in multe servicii mai slabe. Si eu sper ca se vor indrepta lucrurile si ca mai bine sa ai satisfactia ca ajuti, ca esti un domn, o doamna, decat sa fii "smecher".

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu am cum sa uit tara asta, o port in suflet si o laud peste tot! si sper ca lucrurile se vor schimba si copilul meu sa o iubeasca la fel cum o iubim si noi! :)

      Ștergere
  4. Te iubesc ptr articolul asta....... Nu mai sunt singura "neduna" care vede numai partea urata....
    Acum ai si tu experienta si simti pe pielea ta cum e dsa faci diferenta..... si asta numai in cateva luni! Dar eu? :))

    hugs & kisses
    ઇઉ Ell@

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daaa...stiu ce spui...Dar inca ma ambitionez sa vad si lucrurile bune...:)

      Ștergere
  5. La articolul asta daca as incepe sa comentez cu tot ce imi trece prin minte cred ca te-ai plictisii de citit:)) o sa incerc sa o fac pe scurt: in societatea de astazi primeaza banul si cine il are trebuie sa arate tuturor asta, cine nu il are, trebuie sa dea impresia ca il are pentru ca altfel este privit foarte ciudat in societate. Si copiilor li se imprima ideea asta in subconstient sau chiar si in constient de la varste foarte mici, d-asta in parc "nu ma joc cu tine, nu ai masinuta x6, ai doar x2" (asta mi-a venit dupa ce am citit zilele trecute un articol interesant cu masinuta electrica pentru copii bmw x6) Si tot asa...iar preturile sunt atat de ridicate ca doar na, ne ridicam la nivel de UE, dar salariile nu le ridicam la nivel de UE, si nu iese romanul sau nu sta sa verifice pe internet fiecare pret, o sa considere ca "ai dracu aia cu preturile lor" si nu o sa aiba oricum de ales, nu o sa iti comanzi mancare din afara, te duci si iei cu pretul care se gaseste, si normal ca celor de la magazin le convine sa tot creasca pretul, dar unii o fac si din cauza ca au spatiul in chirie si chiria urca exponential in fiecare luna. Gata, ca ma intind, dar inchei prin a spune ca fiecare tara are uscaciunile ei

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ohoooo...daca ai sti cat de adevarata e concluzia ta....:)

      Ștergere