marți, 24 iulie 2018

Ness. or. Coming clean

⭒ Daca ai viata activa, fizic si psihic, daca ai de luat minim 3 decizii care presupun schimbari mari, daca munca altora depinde de calitatea muncii tale, daca timpul nu se numara in minute ci in gate-uri, atunci yoga nu e pt tine. Nu ai nevoie de lentoare, ci de prezenta in prezent, constiinta de sine si de ce e in jur, memorie, vibratie cu mediul, observatie. Ai nevoie sa observi cum totul e un intreg, asa precum intrun film e nevoie de actori, scenariu, regizor, decor, coloana sonora, pt a crea o istorie, o emotie, o lectie, tot asa e nevoie de totul din jurul tau si dinauntrul tau, pt ca crea ceva. Mindfulness

Miley Cyrus pe playlist, cuburile de gheata in paharul de suc, Ubi si Mogaldeata calaresc scarile carand jucarii in vagonel, caldura de vara cu miros de ananas, zapuseala si aer clocotit, iarba moale si uscata, larma de pescarusi, miros de mare. E doar marti, si cale lunga pana la weekend, insa e ceea ce veau acum. No other place. No other time. Happiness.

Livingul plin de jucarii, doar un dormitor curat si doar jumate din bucatarie lustruita, haine de pus la spalat, altele de aranjat in dulapuri. Dar stam toti bucurandu-ne unii cu altii. Laziness.

Incep dimineata cu doua cafele, insa de la o vreme incoace ma dau dupa ness.. cofeina nu mai ajunge. Si-mi aduc aminte de ai mei cum faceau ness cu pepsi, si cuburi de gheata. Zau ca acum ii inteleg, ii inteleg de ce aveau nevoie de boost-ul ala de energie.

Lumea se invarte in jurul lui ness. Ne masuram implinirea, fericirea, succesul in cate ness-uri acumulam. Precum colectiile ce le strangeam cand eram copii. Doar ca acum nu putem sa facem schimb intre noi daca avem dubluri.

Am scris cred, anul trecut, despre dezamagirea produsa de marturia facuta de o oama de familie, care in spatele postarilor de familie perfecta, activa si implinita, se ascundea o familie in pragul divortului. Si dincolo de toata empatia pt situatia ei, ce m-a deranjat in strafunduri a fost faptul ca postand falsitatea aia de viata, atata timp, ea a ridicat un standard prea mare, pt altii, evident si pt ei. A fost insa si momentul in care am zis gata cu inspiratia in peretii albi, ascund secrete prea mari in spatele luminii reflectate.

Ieri era cat p-aci sa ii scriu unei straine. Sa ii zic m-a dezamagit si ca o sa ma retrag din turma de admiratori. Inca o lectie repetata. Cica le repetam pana le invatam.  Sunt o familie tanara, cu 3 (sau 4?) copii. Ea sta acasa, el lucreaza toata ziua, omu se intoarce acasa doar la vremea cinei. Ea singura, cu toti copiii, casa mare, reuseste sa debordeze de energie, veselie, zambete largi, momente zen, iubire de sine si acceptare de sine. Casa mereu  curata, si vizite aproape zilnice la plaja, parc sau mall. In programul nostru, mult prea dezorganizat, ea era ca o referinta. Fara invidie sau copy-paste, era un model de extra forta. Zau daca nu era ca o poveste inspirationala. Pana ieri, cand isi dezbraca sufletul in fata lumii, si spune ca de doi ani face tratament, psihologic pt ca depresia si panica ii blocheaza mintea. Ca a avut ganduri, sa-si lase familia, sa-si lase sotul, sa se lase pe sine. Ca in toata vremea in care noua ne canta si dansa zilnic, si ne zambea larg in selfie-uri cu citate istete, ea de fapt era o epava . Ca Inca este, ca Inca e paralizata de frici si griji, ca parintii si prietenii stau cu copiii in timp ce ea se ascunde sub plapuma. Nu o mommy shame ce zic aici, nu e nici macar o judecata. Este o dezamagire. Ca a simtit nevoia sa pozeze in altceva, ca a simtit nevoia sa minta. Ca prin imaginea aia falsa a creat o definitie, o oglindire de ceva ...luminos care ..de fapt nu era. Nu mi-am dus tot rostul vietii in oglindirea altcuiva, nu e deloc vorba de asta,  daca ati ajuns cumva la gandul asta nu va mai irositi sa cititi mai departe, e clar ca am ratat actul.....artistic!

E vorba de imaginea falsa pe care oamenii ca ea o creeaza in jur. Acelasi jur pe care unii il folosesc ca MINDFULNESS. Acelasi jur in care iti cladesti HAPPINESS. Acelasi jur care iti da vina in constiinta pt ca tu ai LAZINESS. Acelasi jur care proclama auto-aprecierea ca boost de energie in loc de NESS-ul frecat cu pepsi si cuburi de gheata. Mic cu mic ''jurul'' asta ce vine si se curata de propriile falsitati ajunge sa creeze o lume falsa. Zau ca nu-mi plac clovnii. De nici o culoare. din nu stiu ce motiv simt nevoie sa le atac mastile si zambetele vopsite. Imi dau fiori, zambetele alea sunt niste grimase si ma intreb de ce simt ei nevoia sa isi ascunda fatza sub un strat de vopsea.  De ce posteaza in ceva ce nu sunt? Si apoi, daca ai mintit o data, cu ce altceva mai poti sa minti?

Stii ce zic? UNFOLLOW.


6 comentarii:

  1. Da' bine le mai zici, Mona! :)
    Citisem acum cateva saptamani ceea ce scria o tanara pe blogul ei (nu-mi aduc amintesc pe unde, pentru ca nu e un blog la care ajung regulat - oricum, nu conteaza)... Scria despre aceste "super-tipe" care arata ca scoase din cutie, zilnic, care-si plimba copiii, zilnic, ii hranesc, au casa luna, scriu de zor pe blog (articol dupa articol - 2-3 pe zi), se intalnesc cu fel si fel de oameni, sustin conferinte pe diferite teme, au timp de coafor si cosmetica, merg la sala, spala, calca, gatesc, se joaca, fotografiaza, ies la restaurant etc. s.a.m.d. Si tanara se plangea ca ei nu-i reuseste, ca ea cade moarta de oboseala dupa o zi cu bebele... M-am gandit atunci: "Măi, fata, nu te lua dupa vorbe! Nu exista asa ceva!" dar nu am scris nimic... Si acum citesc la tine cam ceea ce gandeam atunci. Poate ca acesti oameni chiar reusesc, un timp, sa sustina un "standard" atat de ridicat dar... nu cred ca pentru mult timp.
    Zile senine iti doresc!
    P.S. Imi place ness-ul de numa'-numa'! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca tin standardul ala pt o perioada, sau ca tantica asta..cu o multime de bunici si adulti care insa nu apar in poze..
      Oricum mi s-a luat de orice de fatada!
      Foarte bun nessul da ;))

      Ștergere
  2. Soțul meu îmi spune că toți oamenii întâmpină greutăți, frustrări, neplăceri, însă unii se pricep mai bine ca alții să ascundă asta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dap, poate...pe mine ma deranjeaza ca pozeaza in extrem in ceva ce nu e..creand cu intentie, o imagine falsa..Asta zic ca e problema..

      Ștergere
  3. Tu ai o familie frumoasa,unita ,va iubiti,nu conteaza ca uneori mai poti sa te iscalesti pe mobila.Tu sa fi fericita!Ce pozeaza altele...e bine sa cunosti f.bine persoana,restul e lauda.Cand o sa ajungi la varsta mea,nu o sa mai fi dezamagita de asemenea persoane.Sa aveti parte numai de bine!

    RăspundețiȘtergere