marți, 12 ianuarie 2021

Self-expression

 

Nu o gasesti in carti. Nu poti sa dai copy-paste. Nu poti sa o inveti pe de rost si sa o repeti mecanic atunci când e momentul.  Nu poți sa o cosmetizezi, nu poți sa epatezi cu ea în vreun fel, căutând gloria.

E ceea ce porți în tine, în gânduri, în acțiuni, în cuvinte. Te definește. Te reprezintă, fie ca te face sa fii autentic și diferit, fie ca te asimilează unui grup. O dobândești in timp ce trăiești, în timp ce crești, în timp ce înveți cine ești și în ce crezi.  E un drept fundamental al societății, și vine la pachet cu libertatea. Vorbesc despre exprimarea sinelui. Așa cum ești tu, cum te-a plămădit Dumnezeu, și cum te-ai construit tu. Ca ai vrut sau nu sa înveți lecțiile vieții, ca ți-ai astupat sau nu urechile, ca ți-ai deschis sau nu mintea, toate acestea se văd prin tine, vorbesc despre tine când deschizi gura, când stai deoparte sau te implici. Când ''citești camera'' sau iti vezi de treaba ta ignorând tot ce e în jur.

Poti sa iti exprimi sinele prin ținutele tale, prin privire, prin tonul vocii, prin acțiunile și vorbele tale. Te aduce aproape de alții care sunt ca tine, și te depărtează de alții ce au crescut altfel. Însă nu poți sa o ignori. Nu poți sa trăiești gol și insipid, neștiind ce ești, ce vrei și ce simți. Știi...așa sunt ignorantii, and nobody wants that.

Zilele trecute a trebuit sa explic mogaldetei ce vedea la tv, niște unii mascați și vopsiti pe fata, atacând oameni, atacând o instituție, distrugând o clădire cu toate avuțiile istorice ce le găzduiește. Omulețul era revoltat ca nu ii oprește nimeni, era revoltat ca oamenii aia au făcut așa ceva. Și nu înțelegea cum oamenii mari nu se gândesc la acțiunile lor. Vezi tu, au învățat la școală despre omul responsabil. Un copil a știut sa vadă binele de rău. I-am spus mai târziu ca omul-portocaliu i-a trimis acolo, și nu s-a mirat. Era revoltat doar ca ceilalți nu-și dau seama cât de rău e portocaliul.
Nefacand politica, nevorbind despre doctrine și partide, mogăldeața și-a folosit compasul moral. Și am fost mândra de el, pt ca fie vorba între noi, sunt adulți care habar n-au ce e sau cum se folosește unul.

Poti sa il inveti pe copil tot ce crezi mai bine, insa gândește ca viitorul se formează acum, acum ii înveți pe cei de azi cât de important e sa te exprimi civilizat, cât de important e sa acționezi civilizat, cât de important e sa te implici civilizat. Pt ca altfel se formează o noua pătură socială de ignoranta, care nu știe sa voteze, nu știe sa construiască, nu știe sa caute un echilibru în unitate.

Restul sunt lamentări goale. 

2 comentarii:

  1. Doame,cat mi-as dori un an normal si fara evenimente neplacure! Sunt optimista,dar am obosit.Cred si am sperante de bine.Va doresc un an cum vi-l doriti!

    RăspundețiȘtergere