luni, 4 octombrie 2021

The same




 Mogaldel a inceput sa mearga la scoala de pe cand avea 4 ani, 4 ani jumate. M-am indragostit de sistemul educational de aici, pt ca in loc de bastonase si alte chestii, in primul an au facut o educatie mai mult sociala. Li s-a explicat despre comunitate, reguli de bun simt, au invatat despre diferite evenimente si sarbatori, insa li s-au prezentat alternative din care sa aleaga ce simt sau ce cred. Sunt copii de diferite religii care sunt invatati sa se inteleaga unii pe ceilalti, sa se accepte. Am fost curioasa cum or sa faca de Halloween. 

Le-au explicat ce inseamna de fapt numele: All Hallows eve. Le-au explicat ce inseamna All Hallows day, cum s-a pornit de la o idee: accea de a speria spiritele rele cu faimosul dovleac scobit, apoi costumele - initial ale preotilor mascati in spirite care veneau din casa in casa si daruiau dulciuri copiilor. Obiceiul s-a extins si oamenii costumati umblau sa daruiasca dulciuri. Candva  insa s-a deviat de la sarbatoare, si costumele, dulciurile si mastile hidoase au biruit tot restul. Ajutate de avantul comercial s-a ajuns unde vedem cu totii. 

La sfarsitul lectiei au fost intrebati ce vor sa aleaga, ce sarbatoare prefera: Halloween sau All Hallows Eve? Raspunsul covarsitor a fost All Hallows, l-au numit Haloweenul luminii. Copiii primesc dulciuri, insa nu se imbraca in costume cu imagine hade, nu se vopsesc in vrajitoare si alti monstrii...(pt ca de ce?), ci in culori luminoase, dovlecii nu au fete urate ci dragute. Dulciurile, merele trase in zahar, sunt toate acolo, pana in lockdown era si petrecerea, tinuta in biserica. 

Anul asta, comercial vorbind, Halloweenul a primit o lovitura, nu e voie trick or treat, petreceri nici atat..unii au inceput sa planga dupa ocazia de party pierduta..M-am bucurat cand la postul de radio cineva a pus intrebarea: dar voi stiti ce sarbatoreati de fapt, si de ce? Ascultatorii sunau, raspundeau..majoritatea plangeau dupa ocazia de a se imbata cu prietenii ( pt ca ..wow), altii ziceau ca nu or sa mai aiba copiii amintiri...Insa amintiri cu ce? si cu ce rost? Atata vreme cat exista alternative, de ce sa te cramponezi in ceva doar pt ca ''asa face lumea''? Ai un crez personal, poti sa alegi.

Noi am ales, am decorat casa cu lumina si chestii dragute, avem si dulciurile si asteptam din nou petrecerea luminii de la biserica.

6 comentarii:

  1. Multumim ca impartasesti cu noi aceste experiente. As vrea si eu s-avem un sistem de invatamant functional, captivant.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce faci tu la gradinita e clar un pas mare catre schimb are! :)

      Ștergere
    2. Sper! Sistemul privat permite alternative, e mai flexibil.

      Ștergere
    3. Iti inchipui cum s-ar schimba societatea daca sistemul de stat al actiona la fel?

      Ștergere
  2. la noi in ardeal se sărbătorește Luminația, tot ziua morților. Toate cimitirile din satele românești se luminează cu luminițele aduse pentru cei dragi plecați dintre noi. toamnă frumoasă să aveți!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am crescut in Brasov, si acolo era la fel!
      Toamna frumoasa si voua! :)

      Ștergere