vineri, 10 aprilie 2015

Sinceritate


E Saptamana Mare, ne pregatim pt Inviere.
Ne pregatim sufletele pt impacarea Lui cu noi. An de an? intrebau unii sarcastic...Da, an de an. Pt ca nu trece zi  in care unul din miliardele de pe pamant sa nu Ii greseasca..din nou.
Si nu ai cum sa nu auzi in jur, mai cu seama in aceasta perioada, cum unul mai mult decat altul, a reusit, din marinimia inimii sale, sa isi ierte aproapele, pe pacatosul ce ii gresise candva. Si parca ii si vad cum imbraca hainele diafane ale curateniei, impacati cu sine, pt ca i-au iertat pe aceia!
Si ma intreb: oare la asta se rezuma iertarea, curatirea sufletului si limpezirea constiintei? Se rezuma oare doar la sublimul gest de iertare a pacatului...celuilalt?? cum ramane cu propria ograda? Ma intreb cati din acesti sublimi marturisitori ai iertarii, si-au recunoscut greselile, cati si-au recunoscut pacatul, cati din ei si-au cerut iertare pt raul facut? cati din ei au inaltat o ruga catre Tatal, smerindu-se, marturisind in adevar toate faptele?
Cati din aceia si-au recunoscut egoismul, rautatea, invidia, vorbirea sloboda, preamarirea, mandria, orgoliul, aroganta, facerea intentionata de rau?
Cati si-au recunoscut egoismul ascuns in cuvinte calde, zambete false si marturisiri strambe de dragoste adevarata?
Cati si-au cerut iertare pt toate intentiile rele, uneori duse la indeplinire?
Cati si-au recunoscut gravitatea greselii, recunoscandu-si pacatul, cati au constientizat consecintele propriilor fapte?
Si cati din acestia au redus din greutatea pacatului, numindu-l slabiciune, gasindu-i justificare prin insasi conditia umana? traim oare intr-o lume in care e mai usor sa cosmetizezi un fapt, doar ca sa iti simti constiinta mai usoara?
Cred ca iertarea intr-o singura directie, fara o asumare a greselii, dar si statornicia in aceeasi greseala, incontinuu...doar pt ca Dumnezeu este bun si iubitor, este mult mai urata decat nepasarea. Sa faci mereu acelasi lucru, profitand de toti din jurul tau, doar ca sa iti fie bine, denota o trasatura de caracter...Iar cand ajungi sa faci asta si fatza de Tatal, doar pt ca noi suntem copiii Lui si El musai ne iarta pt ca ne iubeste...intareste acea trasatura de caracter! 
2 comentarii:

  1. Sinceritatea este o trasatura esentiala.Greu sa ti-o pastrezi,daca nu ai curaj.Eu am pierdut mult,dar am constiinta impacata.Sarbatori fericite!

    RăspundețiȘtergere