duminică, 26 aprilie 2020

Raspuns

De unde stii ca ai facut alegerea buna?
Pt ca te simti bine dupa.

E simplu, cel mai clar raspuns.
Si atunci de ce e totul asa rascolit in lume?
Iar simplu: pt ca unora le place sa minta, sa se prefaca, sa fure, sa profite de bunatatea altuia, sa dobandeasca mai usor ceva, eventual fara efort. Unora le place invidia, ii tine in cursa, simt ca au ajuns la un nivel doar daca se vad ca i-au depasit pe altii. Altii se simt bine doar cand stiu ca au mai mult decat altii. Altii se simt bine cand nu respecta nici un fel de reguli, fie ele si de bun simt.

Vezi tu, raspunsul e simplu. Multitudinea tipologiilor umane insa ii scade din valoare.

Cand ti-e caracterul frumos format si sufletul cat de cat curat, raspunsul asta iti usureaza deciziile. Nu mai stai sa te gandesti de doua ori daca ai facut bine alegand ceva in defavorarea altceva, pur si simplu, te simti bine. Nu mai ai dubii ca esti in locul bun, la jobul bun, in relatia buna. Esti sigur, pt ca te simti bine acolo unde esti.

La firma la care lucrez (si e aia buna) se investeste in sanatatea mentala la fel de mult precum in cea fizica. Avem psihologi cu care se poate vorbi, care ne trimit postari de cateva ori pe saptamana cu mesaje care ne tin nu intr-un optimism derizoriu, ci intro realitate cat se poate de echilibrata.
Ce ne repeta in toate mesajele e asta: Controleaza ceea ce se poate controla.
Nu ai cum sa schimbi ceea ce nu tine de tine, poti sa schimbi insa si mai mult ceea ce tine de tine.

Nu ai cum sa ii schimbi pe cei care isi pretuiesc libertatea personala mai mult decat sanatatea altora, insa poti sa te pazesti pe tine cat mai mult. Poti sa inveti ceva din asta, sa o faci lectie de viata, cat despre cei pe care ii vezi in egoismul lor, tine-i deoparte. Cand totul se intoarce la normal, tine-i cat mai departe, pt ca in momentul critic si-au aratat toxicitatea, nu au cum sa iti aduca ceva bun mai incolo.

Nu ai cum sa controlezi felul in care te judeca lumea, perspectiva lor e doar a lor, si de fiecare data e doar o reflexie a propriei valori. Ei vad viata prin ochii lor, prin sufletul lor, nu prin ceea ce esti tu de fapt. Daca nu o fac cu rautate, e ok, accepta-i cu limitarile lor. Daca o fac cu placerea de a eticheta si arunca blazoane, atunci fa din asta o lectie de viata: tine-te departe de ei cand totul revine la normal. Ei or sa fie cei care, de multe ori ascuns, uneori nedandu-si seama, or sa te faca sa te simti ca nu esti bun de-ajuns, ca nu te-ai realizat de-ajuns.

Poti in schimb sa te bucuri de cei care fara conditie ti-au fost alaturi, care te-au ajutat cu orice, cat de mic. Poti sa te bucuri de cei care ti-au apreciat vorbele si faptele. Poti sa controlezi ca acestia sa faca parte din anturajul tau pozitiv si constructiv. Sa-ti fie mecanismul tau de siguranta. Si e si asta o lectie la fel de importante ca cea care te-a invatat de cine sa te pazesti.

Ti-am zis, e chiar simplu.

10 comentarii:

  1. E mult adevar in ceea ce ai scris. Intr-un fel, fiecare trebuie sa aleaga acei oameni alaturi de care se simte bine si in siguranta, acei oameni care au aceeasi opinie in cele mai multe "puncte" daca nu chiar in toate.
    Nu cred ca pot vedea pe strada sau in magazin un om fara masca si sa-i pun eticheta "toxic". Nu-i pun aceasta eticheta nici daca nu pastreaza distanta regulamentara - stiu ca obisnuintele sunt greu de "lepadat" si e posibil sa nu-si dea seama ca e prea aproape. Ori ma indepartez, ori il rog sa "ia distanta". Nu i-as putea numi toxici nici pe vecinii care ne-au sunat la usa sa ne intrebe daca vrem "lumina" si nici pe cel care a venit sa ceara. Sunt, oare, limitata, daca nu fac mare caz in astfel de situatii? Suntem limitati toti cei care am criticat modul in care s-a facut "carantinarea" in Ro (in unele cazuri)? S-a vehiculat ideea ca "nu intelegem pericolul"! Il intelegem, dar in anumite cazuri modul cum s-a facut carantinarea a pus in potential pericol multi oameni (o femeie gravida, de exemplu, desi a solicitat ajutor pentru ca nu se simtea bine nu a fost ajutata imediat). Subliniez: nu carantinarea e criticata, ci modul in care a fost facuta.
    Ii poti schimba pe cei despre care crezi ca-si pretuiesc libertatea personala in detrimentul sanatatii celorlalti, dar numai cand exista dorinta (si disponibilitatea de "cheltuire a timpului propriu") de a le explica unde (si de ce) crezi ca ei gresesc (ceea ce e improbabil sa poata fi pus in practica pentru necunoscuti) - nici in acest moment nu e tardiv sa batem moneda pe unele chestiuni. Invatandu-i, ne protejam si noi, ii protejam si pe ei (macar pentru viitor). Sa stam departe e cel mai simplu lucru. Prin "statul departe" Ro a ajuns unde este... Evident, este adevarat ca nu intra in atributiile noastre sa-i invatam pe oameni anumite lucruri, dar daca n-o fac cei care au astfel de atributii nici nu putem avea pretentii. Nu poti cere unui om sa stie / inteleaga... orice daca nu il inveti.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca unui om matur tb sa ii explici niste lucruri pe care copiii de 7 ani le accepta si le inteleg....chiar e nasol.
      Copiii, cu toata energia lor si nevoia de miscare, nevoia de a se juca cu prietenii lor, pt ca asta e mai tot ce fac la varsta asta, au inteles ca nu se poate, si de ce, au inteles sa respecte niste reguli - de igiena, de distantare.. imi vine greu sa cred ca alti adulti nu pot sa o faca, ba mai mult tb un alt adult sa le explice asta in mod repetat.
      E chestiune de vointa si respect.
      Si daca adultul ala ce nu intelege a trecut prin viata o carca de ani si tot nu intelege ceva atat de basic... prefer sa il evit dupa.
      Cazuri cu gravide la care nu s-a ajuns la timp s-au intamplat inainte de carantina, nu doar in Ro, ci peste tot in lume, sunt lucruri care s-au intamplat si inainte.
      Chiar nu cred ca masurile de carantina au facut mai rau, protejand atatea alte vieti cu sacrificiul temporar al libertatii unora.

      Ștergere
    2. Si in România condițiile de carantina nu au fost atat de dure ca in alte tari. Oamenii din acele tari aveau mai multe motive sa se razvrateasca contra metodelor de carantinare, însă asta nu s-a întâmplat......

      Ștergere
    3. Copilul e mai "obisnuit" sa asculte de parinti = se face o educatie de cand e mic, educatie facuta de parinti responsabili... (pe aici prea multi nu au avut parte de asa ceva si au devenit adulti iresponsabili - din pacate).
      Faptul ca si in alte tari carantina (nu izolarea la domiciliu!) a fost dura nu inseamna ca e corect. Am dat numai exemplul cu gravida, dar sunt multe altele... Nu e ca nu au ajuns la timp! A fost intrebata daca chiar e gravida! Ceilalti oameni inchisi in carantina (fara apa,fara mancare ore si ore in sir) au insistat sa vina un medic, sa o duca la un spital. Da, s-au intamplat si inainte si se vor mai intampla, dar n-a fost (si sper sa nu mai fie) pericolul unei boli atat de agresive.
      Te rog sa intelegi ca nu te contrazic - incerc doar sa inteleg de ce unii nu reusesc sa inteleaga anumite lucruri, de ce fac ceea ce fac si, poate, cu alte ocazii (sper sa nu mai fie asa ceva!) vom reusi sa facem sa fie altfel. Incerc sa nu ii bag pe toti in aceeasi oala. :)

      Ștergere
    4. De fapt, venisem fuga la tine - rȃzȃnd amar! - sa-ti scriu cu ce m-am ales azi inainte de pranz! :)) Ca tot ziceai de toxicitate si eu o dadeam ca nu toti sunt toxici. Raman la parerea ca nu toti sunt toxici, dar azi am avut exemplul unei fiinte pe care o incadrez la toxicitate!
      M-a sunat o amica pe care n-am mai intalnit-o de anul trecut, si nici nu se deranja sa sune sau alte cele, si se invita la noi! Nu-mi venea sa cred! Ii zic ca as prefera sa ne intalnim afara, undeva, daca chiar e urgent sa ne vedem. Ea nu si nu, ca vine la mine! Ii spun ca e mama aici si n-as vrea sa alea-alea, ea rȃde cu ironie si-mi zice ca nu-i bolnava si tot asa. In final am salutat-o si am inchis telefonul!!
      Iata ca am descoperit un om pe care il voi evita de acum inainte...
      Sa nu mai zic hop inainte sa sar. :)

      Ștergere
    5. Oameni ca acea amica a ta sunt mulți, mulți care cred ca sunt peste virus. Si sunt mulți care folosesc momentul pt dispute politice, încurajând oameni sa se opună regulilor si implicit in cazul asta, guvernului. Si folosesc genul de cazuri pe care le-ai descris si tu, ca sa spună de fapt ce prost e gestionata criza, castigand capital politic din partea celor care se revolta. Vb strict de ce e in Uk, ca exemplu.
      Ideea e ca daca sunt destule voci care spun ca măsurile de carantina sunt idioate si opresive, or sa fie si mai mulți care nu or sa respecte regulile.
      Dar..foarte comic momentul in care ti s-a întâmplat evenimentul cu amica :) ca uite acum ai exemplu clar de “asa nu”.

      Ștergere
  2. Si la noi la munca ne-au pus la dispozitie o linie telefonica pentru discutii cu oameni de specialitate, avand inclusiv optiunea de a ramane anonim, in cazul in care nu vrei ca managerul sau colegii tai sa stie ca ai anumite temeri sau ca izolarea iti afecteaza familia, sanatatea mintala si asa mai departe. Mi se pare foarte ok asta, sincer, nu pot spune ca am nevoie personal, dar exista multi care stiu ca eu, si chiar mi se pare de apreciat initiativa. Problema este la persoanele care se cred peste virus si peste reguli, care considera ca lor ni se aplica si ca cei care le respecta sunt 'fraieri'. Am astfel de cazuri in blocurile vecine, zilnic vad pe geam undeva intre 15-30 persoane( adulti si copii) iesiti afara, cu scaunele, cu mingea, cu palete de tenis, de bedminton, si stau de dimineata pana seara, ba la cafea, ba la bere, fara masca, fara distantare, fara nimic. Si li s-a atras atentia la un moment dat de catre o persoana care trecea pe langa ei si fix asta li s-a spus, ca ei nu sunt fraieri, ordonantele astea sunt pentru fraieri, nu au ei treaba cu virusul, nu cred ca in el. Ce mai poti sa le spui la asa replica?....
    In fine, revenind la cealalta parte din articol, complet de acord, este foarte important sa ai in jurul tau persoane cu care poti rezona, persoane pe aceiasi lungime de unda, persoane in care sa ai incredere, persoane care sa nu judece. Uneori iti dai seama de asta mai repede, alteori mai tarziu, dar important este ca atunci cand iti dai seama, sa faci o schimbare

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La oamenii aceia egoiști si iresponsabili m-am referit si eu Zdwub, pt ca e de-ajuns un grup redus de idioți care sa facă lucrul asta pe fiecare strada, si atunci tot sacrificiul carantinei e diminuat ca efect.
      Pe ăștia nu pot sa ii accept.

      Ștergere