miercuri, 13 mai 2020

Mici diferente

In Anglia se aplauda atunci cand nu ajung cuvintele. In fiecare joi, de la 8 la 8:03 e corul tigailor si al uralelor. Si al vecinilor sa se salute din fata caselor. Salutul asta zgomotos e pt cei care muncesc pt noi, tot restul. Si un simplu gest uneste lumea. E incredibil. Poate si eliberarea aia ce-o simti bubuind tigaia, poate si vazand ca in acele 3 minute toata lumea apreciaza.
Iti spun, partea asta cu apreciatul nu e usoara, nu o poate face oricine.

70% din colegii mei sunt in somaj, si pt o firma cu peste 40.000 de angajati, asta e enorm. Sunt oameni care din toata activitatea si dinamismul lor, stau acasa. Cativa se bucura de pauza, insa cei mai multi se bucura cand aud ca intru in sedinte ''woow, ce as face si eu din-astea''. Ii cred, nici in weekend nu pot sa stau fara sa nu imi arunc un ochi pe net, sa vad ce mai face competitia..

Alimentele la noi au fost si inca sunt o problema. Lipsesc. Si cand nu lipsesc le cumparam cu ratia.
Am mancat prima salata dupa 5 saptamani de lockdown. Ouale le tine pt junior, pt ca puteam cumpara doar 12 oua pe saptamana. Faina nici acum nu e la raft. A aparut insa hartia igienica. Apa e inca pe ratie, la fel si biscuit pt ceai :)

Si acum ultima piesa de puzzle: e cumva obicei ca pe timpul weekendului familiile sa mearga la fermele din tinut. Copiii alearga pe dealuri, stam in aer curat, socializam, hranim animale, mancam ca la ferma si plecam cu punga de cumparaturi, provizii pt macar jumate de saptamana. In lockdown, fermele inchise vizitatorilor. Au avut toti de suferit, financiar vorbind, pt ca nu mai aveau clienti. Au aparut in ziare cum fermierii arunca ouale, ca se strica, la fel si laptele. Pt ca fabricutele mici care le prelucrau sunt inchise si ele. Revolta, neputinta. Noi nu avem mancare, si ei nu pot sa o foloseasca.

Si acum minunea: cativa din colegii mei, cei din somaj, s-au mobilizat. Au contactat fermele, le-au spus planul lor, cei cu fermele au contactat macelariile, brutariile si s-a pornit mecanismul.
Practic toate fermele si-au vandut produsele online, insa fara competitie. Toate prezinta aceleasi produse , de fapt sunt pachete in care poti sa cumperi de exemplu paine, oua, lapte unt. Si apoi pachete diverse combinatii, cu carnuri de pui, porc si vita. La acele pachete contribuie toate fermele, macelariile, brutariile, cu tot ce au. Colegii mei, aflati in somaj, livreaza pachetele in tot tinutul folosing masinile frigorifice ale fermelor. Au mediatizat asa cu noi, si noi am zis mai departe. Si lumea cumpara de la ferme, pt ca stim ca ajutam familiile din spatele fermelor. Ii ajutam pe cei care, dupa lockdown, or sa aiba grija de weekendurile noastre.

Mama imi spune, cu ochii in lacrimi, de batranii de la tara care ajung sa-si omoare vitele pt ca nu au cu ce sa le hraneasca si nu cumpara nimeni laptele. Nu stiu daca sunt stiri cu ''senzational'' sau sunt adevarate.
Daca sunt adevarate e nasol, si nu pt ca oamenii renunta la micul castig, ci pt ca din atatea capete luminate cu acces la internet si informatie, nu se gaseste unul sa faca ceva, asa cum au facut cei trei colegi de-ai mei. Pt ca tot erau in somaj. Si pt ca voiau sa contribuie, sa cladeasca.

11 comentarii:

  1. La noi nu se vrea si poate nici nu sant oameni cu initiativa.Seara buna!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In atâția ani, la atâți oameni ... de afaceri si descurcareti...cum nu se găsește măcar unul pe județ?.....

      Ștergere
  2. Minunat ce au reusit colegii tai! Toata aprecierea!
    Aici, unii dintre micii producatori au reusit sa vanda produse online, ducandu-le ei cumparatorilor. S-a incercat ceva de genul povestit de tine, dar a functionat la scara foarte mica. Prea multi dintre micii producatori nu au acces online si nu stiau de unde sa-i ia cei care ar fi vrut sa ii ajute si - cel mai grav - declaratiile pe proprie raspundere nu le permiteau, efectiv, voluntarilor sa faca transportul (declaratiile acestea au facut mult rau, multor oameni - unii nici nu au inteles ca pot iesi la plimbare in jurul blocului! fara sa exagereze, desigur; altii nu au inteles ca au voie sa-si lucreze pamantul!). La noi, cei mai multi si-au dus produsele in pietele agroalimentare, pentru ca agriculotrii si producatorii - indiferent de varsta - au avut voie sa faca asta.
    Sper ca e fake news stirea despre animale ucise... De hrana se puteau ocupa, pentru ca aveau voie sa iasa la cosit sau sa mearga sa cumpere furaje. Si nu inteleg de ce aceia care cumparau lapte de la micii producatori nu au facut-o si acum... Aici, in piete, sunt automate pentru lapte proaspat - cum sunt automatele pentru cafea - si nu s-au oprit nicio clipa.
    M-am referit la zona municipiului Bv.
    Una langa alta, insa, multi au probleme acum. Poate vor alege, si la noi, sa se organizeze in ferme, in cooperative daca nu pot sa aiba, fiecare, ferma lui. Nu avem nici acest super obicei cu fermele (cum descrii tu); sunt numai cateva in toata tara.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E un cult al comunității care lipsește in România, cu desăvârșire. Si spun asta din experiența mea de viata, aici toți fac de mici lucruri pt ceilalți, sa fie strada curată, sa fie flori, sa ajute vecinii, sa ajute oamenii care lucrează in magazine.
      Bârfa, invidie, judecată, asta e ce învață copiii de mici in case, cu bisericuțe pe strada sau in blocuri...cu vecini care se halesc sau nu...
      Fiecare isi vede de casa lui si atat.

      Ștergere
  3. In Bucuresti s-a facut ceva similar, adica stiu ca sunt mici fermieri care au trecut in online. Ce este drept nu livreaza zilnic pentru ca nu sunt din bucuresti, dar livreaza la 2-3 zile, dai comanda online si fermierul vine sa ti-o aduce la usa. Pe facebook am vazut cum s-a militat destul de intens pe sustinerea producatorilor romani. Si stiu pe cineva care desi este in bucuresti s-a mobilizat sa creeze si promoveze un grup pentru orasul natal in care sunt intrati mai multi fermieri din zonele adiacente orasului si care la fel, livreaza zilnic sau la cateva zile produsele
    Legat de partea cu apreciatul... a existat la un moment dat, in fiecare seara se iesea la ora 20:00 si se aplauda pe balcon pentru medici si pentru toti cei din linia intai, dar nu a prins foarte bine, sau cel putin nu pentru toata lumea, a prins la tineri mai mult

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da mai in București, ca e capitala.
      Dar in orașele celalalte, ca doar nu s-a oprit accesul la internet ... acolo nu sunt oameni deștepți?.....

      Ștergere
  4. E ușor sa spui ca în România nu se face nimic! Fără să te informezi! Pana una alta, noi n-am dus lipsă de nimic, dar chiar de nimic - alimente, legume, fructe, produse de curățenie, am avut fără sincope. Așadar.... hai să ne mai și informăm înainte să criticăm. În rest, numai de bine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vorbeste tu pt tine, si nu generaliza. Parca asa ziceai intrun comentariu.
      Si eu spun tot ce vad si tot ce traiesc, in regula?
      Cu putin bun simt se rezolva orice.

      Ștergere
  5. Iar asta cu omoratul animalelor.... ce pot să zic : fake news ordinara.

    RăspundețiȘtergere