vineri, 8 mai 2020

Teach them young

Maami, it’s time for the Union!

Ii aranjez culorile pe masa din curte, trage liniile cu o ușurintă care ma uimește. A învățat de la grădinița cum se desenează Union Jack, ce culori si ce înseamnă. Ne-a învățat si pe noi. Știe ce înseamnă sărbătoarea pt ca le-au spus copiilor, încă de la grădinița ce au făcut bunicii si chiar străbunicii lor.
Nu parada cu forte armate, nu desfășurare de tancuri si avioane, ci petreceri cu costume retro si muzica retro si snacksuri retro. Si povesti spuse de cei care au trăit eliberarea live. Aici sărbătoarea e personală, celebrata in comunitate, cu recunoștință pt cei care si-au sacrificat libertatea personală pr libertatea altora.
Ceva ce generația noastră nu mai știe.

La tv, un veteran al victoriei, povestește ce a însemnat pt ei victoria. Avea 19 ani! Povestește câți alții de-o vârsta cu el, au dus războiul pt lumea întreaga. Nu câteva saptamâni, ci ani! In santuri, in frig, in ploaie de gloanțe, neștiind ziua de mâine. E întrebat cum se simte acum in lockdown. Surprinzător zice: bine! Separat de prieteni, însă alături de familie - ceea ce acum 75 de ani doar visa!

Stii senzația aia cand vezi lucrurile clare deși le-ai avut in fatza tot timpul?...

Ce le spuneti generațiilor de acum, care trăiesc lockdownul?
- To the ones who stay home, keeping away from social life, thank you! To the ones who don’t... well, this says a great deal about your human belief..

Juniorul a ascultat cuminte totul, si zice: mami, we NEED to properly celebrate the day!


4 comentarii:

  1. E emotionant.
    De ziua Ro, pe margine de drum unde defilau masinarii fel de fel era si un batranel veteran, printre "oficialitati". Unii treceau pe acolo, dadeau "laba" cu oficialii si pe el l-au ignorat cei mai multi! Mi s-au umezit ochii de ciuda! Aveau scuza ca nu stiau cine este? Ar fi trebuit sa-l prezinte aia langa care era.
    Ce diferenta de mentalitate! In cartier la noi e un domn veteran de razboi, foarte activ, foarte vesel de felul lui si acum iese fara masca, e suparat rau ca trebuie sa stea in casa si tot zice - cui vrea (sau nu) :) sa-l asculte - ca de nu l-a ucis razboiul o scapa cu bine si din asta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Uk e cea mai afectată țara din Europa, la polul opus României. Oamenii au alta grija, lockdownul e menit sa protejeze, însă iresponsabilii nu il accepta.
      Si aici mulți au zis la fel ca veteranul curajos, si apoi au apărut peste tot in media sa recunoască ca au fost inconștienți.
      Cei vulnerabili si peste 70 de ani nu au voie sa iasă afara, doar in curți daca au sau in fatza casei, restul familiei ii vizitează de la distanța, din mașini...
      Sunt filmulețe in fiecare azi de toate canalele, in care vârstnicii ne roagă sa nu ieșim din case, sa terminam criza curând..
      E diferența mare de mentalități, si de-asta spun mereu:nu clasa politica poarta toată vina...

      Ștergere