joi, 14 mai 2020

Simplu

Pt ca suntem diferiti.  Ne nastem din motive diferite, avand de invatat lucruri diferite.
Ne nastem in familii cu mentalitati diferite, ne modelam in valori morale diferite.
Ne modelam diferit punand accent pe ce am reusit sa invatam, crescuti in matrite sociale diferite.

Unii au invatat ca tb sa iti constrangi copilul in diferite activitati, ''pregatindu-l'' pt o viata care cere sa fii priceput la tot felul de treburi. Ore ordonate in zile in care copilul face ce i se spune, departe de familie, departe de a fi ascultat. Dar e ok, are sertarasele bifate cu tot felul de activitati care o sa il faca un om de succes.

Altii au invatat ca tb sa le ofere copiilor totul, cele mai in trend haine, jucarii, tehnologii, experiente. Ca sa fie mereu in fruntea turmei, sa nu ajunga vreodata sa fie condusi de altii, ci sa fie invatati de mici sa fie capitani.

Altii au invatat ca tb sa proiectezi in copil tot ce nu au reusit ei, sa ajunga cineva, ori la un nivel financiar care sa le asigure viata simpla si usoara. Unii au fost invatati sa isi gratuleze infatisarea fizica si sa o cultive intratat incat sa le fie unealta.

Altii au fost invatati sa pretuiasca invatatura, cartea si orice legat de cultura. Sa pretuiasca asta mai mult decat munca. Au ajuns sa nu accepte orice loc de munca, pt ca sunt prea buni sau destepti pt asta. Au ajuns sa nu lucreze nicaieri, traind pe pensia parintilor, pana cand...

Altii au invatat sa se descurce de mici, sa résolve problemele, sa incerce chiar daca nu or sa reuseasca primele dati. Au invatat ca orice se intampla se rezolva, cu efort. Au fost invatati sa se bucure de lucruri asa cum sunt, fara sa le mai puna filtre estetice.

Altii au invatat ca tot ce conteaza e ceea ce simti, ca tot ce inveti e prin experientele traite. Viata senzoriala in care tot ce conteaza e calatoria, descoperirea de taramuri, oameni, senzatii noi.

Altii sunt invatati sa faca singuri totul, sa nu depinda de altii, sa nu se increada in altii. Sa construiasca singuri, striviti de greutatea castelului ce il cara in spate.

Suntem diferiti, traim in medii diferite, privind viata cu ochi diferiti.
Nu inseamna ca unul are creierul spalat, manipulat sau gol, daca vede ceva diferit decat ceea ce vezi tu.
Acceptarea diferentelor vine la pachet cu inteligenta emotionala, care nu se mosteneste, ci se dobandeste.
Imbratisarea diferentelor face parte din evolutie, fiecare invata de la altul ceva nou, daca are ceva de invatat.

Comparatia e un instrument de invatare, compari raul de bine si stii ce sa nu faci, cum sa nu fii. Compari greul de usor si stii ce sa alegi. Compari omul bun cu cel superficial si gol si stii langa cine nu stai.
Asta nu e judecata, etichetare..E un pur rationament de viata.
Daca o compari pe x-uleasca ca are haine noi si parfumuri noi si masina noua, si merge toata ziua la cumparaturi si nu gateste bine si nu stie sa faca curatenie, si nu stie sa vb corect gramatical, inseamna ca ai judecat si ai folosit comparatia intrun mod nedemn si gol. Nu ai invatat nimic si nici nu ai evoluat.

Diferentele fac partea din viata noastra, fizica, materiala, spirituala. Si e normal sa fim diferiti. Si e normal sa ne acceptam. Cine pune ura si indiferenta in locul intelegerii...........


6 comentarii:

  1. Suntem diferiti pentru a ne completa. Oamenii nu pot fi la fel, roboteii da!

    RăspundețiȘtergere
  2. Fiecare este diferit in felul lui, diferit nu inseamna neaparat mai bun, cum nu inseamna neaparat nici mai rau, inseamna doar diferit. Daca toata lumea ar fi la fel, ar gandi la fel, s-ar comporta la fel, ar fi foarte plictisitor. Plus clasica vorba...opusurile se atrag, daca ar fi toti la fel, nu ar mai exista opusuri care sa se atraga, nu?:))
    Suntem diferiti si da, parte din cine suntem se trage din cei 7 ani de acasa, dar nu doar de acolo pentru ca omul este facut sa evolueze si desi are o fundatie prin cei 7 ani de acasa, zidurile si le ridica singur dupa propria'i cugetare

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tocmai de asta nu înțeleg cum unii așteaptă sa gândim toți doar într-un singur fel!

      Ștergere
  3. Diferit este o notiune atat de vasta...ca nu stiu de unde sa incep.Esential este ca suntem diferiti,dar putini inteleg asta.Noapte buna!

    RăspundețiȘtergere