joi, 27 august 2020

Demascarea


 Sedinte back to back cum zice francezul..ore intregi de batait de pe un picior pe altul, castile pe urechi ca centralista si atentia distributiva - pe ecran si pe baietoii mei din casa.

Recunosc, visez cu ochii deschisi, uneori. Ei vorbesc de table, eu zburd pe campie. Caut copacii mai ceva precum cainii isi cauta osul ascuns. Nesatul. Spatiile verzi sunt singurele in care simt ca respir cerul, si imi dau libertatea ce-o port in suflet. Urmarea pandemiei? da.

Nu va bucurati, nu sunt dintre cei care urasc masca, si nu sunt dintre cei care mananca conspiratii pe paine. Pofta buna by the way - nimic nu opreste mintea omului, asa ca conspiratiile au loc de intors (cacofonie dorita).

S-au aprins colegii intre doua sedinte, unul se vaita de masti, ca nu respira bine, ca ii lasa creierul si celulele fara oxigen, ca e masca degeaba. ''N-au vazut idiotii poza cu virusul care e atat de mic ca trece prin tesatura mastii???'' Gagaia tare si neintrerupt, ca deh -  a dat el lovitura de gratie si a spart conspiratia! Ii explicau unii despre alegeri personale, raspunderea fata de viata altuia, responsabilitati..Nu reuseau, clefaiala de mar ii astupau urechile.

De regula stau deoparte, nu ma aprind din prima. Tb sa ma calce cineva bine pe bataturi ca sa reactionez. Insa tot teatrul astuia mi-a adus aminte.....de dez-amagirea recenta.
 Ii spun calm si rece, cat sa ii aburesc ecranul: ''cat de mica e particula de oxigen, comparativ cu virusul si apoi cu tesatura de masca?'' evident nu stie. Ii spun sa caute, pt ca informatia exista pe net, si apoi sa o impartaseasca cu noi, restul idiotilor care nu stiu ca virusul e atat de mic incat trece prin tesatura de masca. Seful insista si el ''hai sa vedem, cat de mic e oxigenul fata de virus?''. Omul vine cu raspunsul, mai mut ca mutul ..

Eu cred ca e simplu sa gandesti ce spui. 
Sa ai bun simt incat sa nu jignesti cand ai un punct de vedere diferit. 
Sa ai respect pt gandirea altuia, la fel de mult pe cat iti doresti gandirea neingradita. 

Sa nu faci rau altuia, sa nu il strivesti pt ca e slab si vulnerabil, sa te gandesti mai presus de binele personal, stiu ca sunt utopii - nu am pretentia asta. 

Insa cred ca cine jigneste cu buna stiinta dand drumul cuvintelor, stie bine ce face.

6 comentarii:

  1. Am voie sa ma intind in gradina din foto si sa nu ma misc de acolo macar o zi si-o noapte chiar daca ar ploua sau ar fi furtuna? :)

    Oh, masca! Masca protejeaza, macar un pic, dar e reala faza cu respiratia ingreunata, mai ales la cei care nu pot respira pe nas din diferite motive, la cei care se incarca, la piata, ca Mos Craciun si apoi se taraie prin canicula cu greutate mare in ambele maini (caratul greutatilor ingreuneaza respiratia celor care nu au antrenament).
    Nu e de mirare ca teoriile conspiratiei au explodat! Parerile specialistilor virusologi si epidemiologi din lume sunt diferite in chestiune si nu mai stii pe cine sa crezi asa ca alegi sa crezi pe unii sau pe altii in functie de propria fire: te inchizi in casa sau iti vezi de viata pe "sistemul" fie ce-o fi.
    ===
    Personal, am o mare "problema" cu ceea ce se intampla in Ro: sunt internati asimptomaticii; unii au ramas in spital, "pozitivi" si cate o luna sau mai mult, hraniti cu zeama lunga, unii ignorati de personalul medical altii asteptand pe te miri unde rezultatul testului inainte de a fi operati sau tratati pentru vreo afectiune acuta sau cronica; cei care se autoizoleaza stiind ca au fost "contactii" cuiva "pozitivat" nu primesc concediu medical pentru ca medicul de familie nu-l poate elibera fara o ancheta epidemiologica oficiala - iar cei de la directia de sanatate publica cica nu au timp sa o faca in toate cazurile s.a.m.d. N-o mai lungesc aici. :)
    Atunci cand esti pe patul de spital, imobilizat, si o asistenta medicala nu-ti da un pahar cu apa pentru ca "nu esti la ea" spune multe despre "dedicatul" personal medical din "linia intai". Nimic nu ma va face sa cred ca personalul medical din Ro s-a schimbat peste noapte, in bine: cei buni au ramas buni si sunt epuizati, cei rai sunt tot rai, dar stau in "haloul" de eroi al primilor.

    RăspundețiȘtergere
  2. Cred ca problema mare in Ro a fost ca multe tantici si nenici cu diplome făcute la cursuri de “sa ne hrănim cu alge” ajunși influencer cu puterea Zânei măseluță, au scormonit in tot felul de teorii si au venit grup mare contra medicilor. Teoriile s-au încercat si in alte tari, dar acolo exista offcom, o organizație care nu te lasă sa publici chestii care printre altele nu au nici o baza.
    Nici eu, nici prietenii din Italia si Germania , nu au auzit sau citit in media atâtea tâmpenii care au fost mediatizate in Ro, unde bătălia a fost una politica, intre televiziunile deținute de diverși.
    Masca nu te lasă fara oxigen din simplul motiv ca particula de oxigen e extraodinar de mică fata de țesătura. Poti sa simți dificultate doar pt ca e corpul obișnuit cu altceva, însă au fost destule teste care au arătat ca nu scade oxigenul in sânge pt cei care poarta măști.
    Părerile sunt libere sa existe, si fiecare sa lupte pt ce crede, atat timp cat toți sunt in siguranța.
    Cat despre oamenii din spitale, sunt de tot felul, au fost mii de oameni care nu au respectat carantina in Ro si au fugit in treaba lor infectând pe prostii aia vulnerabili.....cum am auzit exprimări, personal cunosc cazuri care au mințit cand au trebuit sa spună cu cine au fost in contact, ca sa ii lase liberi pe aceia. Si lucrurile astea ar tb sa producă doar scarba nu înțelegere. Daca in Ro măsura a fost luată in criza sa stra toți in spital, e datorită lipsei de Civilizație pe care le-au dovedit primele mii de cazuri. Cat despre medicii si asistentele care trădează bolnavul ca pe un animal.. le doresc doar sa ii lumineze Dumnezeu...
    Însă lucrurile tb gândite intr-o structura, nu amestecate de-a valma, pt ca asta produce haos.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mona, eu pot respira numai pe gura (am adeverinta de la medic ca masca imi e contraindicata) Cu toate acestea, am incercat sa port - stiind din alte experiente ca mi se rupe filmul - in prima zi cand a devenit obligatorie in spatiile inchise si in cele aglomerate. Eram in piata cand mi s-au infundat brusc urechile, mi s-a tulburat privirea si am cazut peste legaturile de zarzavat ale unei femei... Stiu cum am ajuns acasa numai din ceea ce mi-a povestit vecina pe care se presupune ca o ajutam la cumparaturi.
      Azi, in piata respectiva cred ca ma cunosc majoritatea vanzatorilor (inclusiv politistii locali) :)) Ma lasa in pace. Port esarfa la gura si la nas, dar trebuie sa imi eliberez gura pentru aer aproape din minut in minut.
      Merg numai in magazine mici, spre ora inchiderii, le dau la vanzatoare o lista cu ce vreau sa cumpar si ies din magazin, sa respir. Ele imi pun totul in sacosa, imi spun totalul de plata, eu potrivesc suma de bani, intru, dau banii, iau sacosa si o tulesc. M-au inteles ca am probleme. Nu e deloc usor!
      Stiu ca nu sunt singura cu astfel de probleme. In aceasta perioada am adunat o multime de "povesti".

      Ștergere
    2. Fiecare vede viata prin ochii lui si asta e dreptul fiecăruia. In UK lucrurile au fost cu adevărat rele, si am văzut oameni si vieți afectate de virusul asta, cu probleme rămase de rezolvat pe restul vieții, si văzând problemele prin care au trecut aceia si familiile lor, masca mi se pare cel mai mic lucru.

      Ștergere
    3. Aceia au dreptate; tu ai dreptate, dar si noi, cei cu probleme de respiratie avem dreptul sa nu lesinam pe strada. Dreptul nostru la sanatate trebuie ignorat? Sa renuntam la sanatatea noastra pentru potentialul bine celorlati? Nu renunt. Daca asta ma face egoista si iresponsabila asa sa fie. Tu vrei sa ramai sanatoasa? Si eu.

      Ștergere
    4. Eu sunt 1000% sigura ca din cei fara masca sau alte măsuri de protecție, nici 5% nu au probleme de sănătate, cred ca printre cei vulnerabili sunt mult mai mulți cei care profita, din motive de psihipupu...

      Ștergere