sâmbătă, 1 februarie 2014

It's science! :)


 Etimologia cuvântului cafea
  Asemanarile fonetice dintre cuvantul "cafea" si echivalentii sai europeni ( in italiana "caffe", in franceza "caffé" si "kaffee" in germana, de exemplu), i-au determinat pe oameni sa creada ca numele provine din "Kaffa", provincia etiopiana de unde cafeaua isi trage obarsia. Dar o alta ipoteza a sugerat ca acest cuvant povine din arabescul "quahwek", care inseamna stimulant, putere sau vigoare.
Ce este CAFEAUA
Substanta de origine vegetala, cafeina se gaseste intre 50 si 150 mg la o ceasca (6-10cl). Daca este consumata in cantitati rezonabile, este un euforizant (tonic cardiac, stimulant al sistemului nervos).
Prezenti intr-o proportie mai mica, taninii din cafea sunt diferiti de cei ai ceaiului. Au un rol antioxidant. Este indicat sa consumati doua cesti de cafea pe zi, dupa fiecare masa principala, pentru a facilita digestia, dar nu mai mult de patru.
“Cafeaua este al doilea bun comercializat in lume, dupa petrol.” – ar spune unii.


Istoria unei cafele fierbinti
Istoria cafelei este la fel de bogata ca insasi cafeaua, datand de mai mult de 1000 de ani.
In Occident, istoria cafelei incepe acum trei secole, dar in Orientul Mijlociu ea este consumata de toate paturile sociale inca din vechime.

Prima referinta la cafea, din surse inregistrate, dateaza din secolul al IX-lea, dar cu multe secole inainte, existau multe legende arabe despre bautura misterioasa si amara cu puteri stimulatoare

Primele plante de cafea au fost aduse pe coastele Marii Rosii din Africa. La inceput cafeaua era considerata aliment si nu bautura. Triburile est-africane macinau boabele crude de cafea si prin amestecarea cu grasime animala obtineau o pasta pe care o modelau sub forma de bile. Acestea erau consumate de razboinicii tribului pentru a avea mai multa energie in timpul luptelor.
Incepand cu anul 1000 e.n., renumitul tamaduitor Avicenna, administra cafeaua in chip de medicament. Etiopienii obtineau un fel de vin din fructele de cafea, prin fermentarea in apa a boabelor uscate. Cafeaua crestea in mod natural si in Peninsula Arabiei si din secolul 11 aici cafeaua a fost preparata ca bautura calda.
. Se pare ca originea cafelei se afla pe continentul african, intr-o zona a Etiopiei cunoscuta sub numele de “Kaffa”. De acolo ea se raspandeste in Yemen, apoi in Arabia si Egipt. Cultivarea cafelei  s-a extins rapid in toate aceste tari si servitul cafelei a devenit un obicei zilnic placut. Spre sfarsitul sec. al XIV-lea, societatile care practicau comertul au inceput sa-si dea seama de marele potetial pe care il reprezinta cafeaua si au lansat-o cu succes in Europa.
 Cafeaua a intrat in Europa prin portul Venetia, unde aveau loc schimburile comerciale cu negustorii arabi. Pe la mijlocul secolului 17, olandezii dominau comertul naval si au introdus cultivarea la scara mare a cafelei in coloniile lor din Indonezia, pe insulele Java, Sumatra, Sulawesi si Bali. Cafeaua a ajuns in America Latina cateva decenii mai tarziu cand francezii au adus o planta de cafea in Martinica.
La jumatatea secolului 19, o boala rara a plantelor s-a raspandit prin plantatiile de cafea din Asia de sud-est si culturile au fost compromise. Astfel, Brazilia a devenit cea mai mare producatoare de cafea, onoare pe care o detine si astazi.
                                     *va urma*
Savurati-va cafeaua intre timp! :)


6 comentarii:

  1. Numele cafelei imi face mare pofta, la orice ora din zi. Nu stiu ce ma faceam daca nu se descoperea bautura asta!

    RăspundețiȘtergere
  2. In 1715 primarul Amsterdamului a daruit lui Ludovic al- XIV, prima planta de cafea si asa a ajuns Franta cea mai mare producatoare si consumatoare de cafea! Douwe Egberts, este cea mai mare companie de cafea din Olanda. Dateaza din 1753. Astept continuarea ta.... :))

    RăspundețiȘtergere
  3. Sa stii ca chiar am aflat lucruri noi de aici :)

    RăspundețiȘtergere