Principalele tipuri de Cafea
●Cafeaua ArabicaCafeaua arabica, originara din Africa, mai precis din Abisinia, este cea mai apreciata si mai raspandita specie de cafea. Se cultiva mai ales in America Latina, dar si in Africa, de fapt ea este cea mai cultivata specie si este deosebit de pretuita pentru ciresele sale de calitate superioara, de forma alungita si culoare verzuie - albastruie.Aceasta are aroma si gustul mult mai rafinate decat alte specii.( sunt mai dulci, pline de aroma si usor acide). Continutul de cofeina variaza intre 1,1% si 1,7%.Cu toate varietatile sale (Moka, Catuai, Bourbon, etc.) Arabica reprezinta trei sferturi din productia mondiala de cafea.
●Cafeaua Robusta
Cafeaua robusta, originara din bazinul Congo, creste mai rapid si este mult rezistenta acolo unde climatul nu este favorabil cafelei arabice. Se cultiva intens in Africa, India si Indonezia. Continutul de cofeina in schimb este aproape dublu si variaza intre 2% si 4%. Boabele acestei specii de cafea sunt mici, au o forma neregulata si culoare maroniu - galbuie.Cafeaua robusta are un gust mai neutru, este mai putin aromata decat arabica si este foarte apreciata in gama de cafea solubila.
Cafeaua robusta, originara din bazinul Congo, creste mai rapid si este mult rezistenta acolo unde climatul nu este favorabil cafelei arabice. Se cultiva intens in Africa, India si Indonezia. Continutul de cofeina in schimb este aproape dublu si variaza intre 2% si 4%. Boabele acestei specii de cafea sunt mici, au o forma neregulata si culoare maroniu - galbuie.Cafeaua robusta are un gust mai neutru, este mai putin aromata decat arabica si este foarte apreciata in gama de cafea solubila.
●Cafeaua Liberica
Cafeaua liberica, originara din Africa, Liberia, are de asemenea o crestere rapida si o rezistenta buna la boli. Se cultiva exclusiv in campiile subtropicale ale Africii si Americii de Sud, unde umiditatea este foarte mare si temperatura este cuprinsa intre 20 si 25°C.
Boabele sunt adesea deformate, de dimensiune medie si culoare de la bruna la galbena. Calitatea acestei specii de cafea este mediocra.
Cafeaua liberica, originara din Africa, Liberia, are de asemenea o crestere rapida si o rezistenta buna la boli. Se cultiva exclusiv in campiile subtropicale ale Africii si Americii de Sud, unde umiditatea este foarte mare si temperatura este cuprinsa intre 20 si 25°C.
Boabele sunt adesea deformate, de dimensiune medie si culoare de la bruna la galbena. Calitatea acestei specii de cafea este mediocra.
●Cafeaua Maragogype
Acest arbore de cafea a fost descoperit in vecinatatea orasului Maragogype, statul Bahia din Brazilia. Este un hibrid rezultat prin incrucisarea dintre speciile arabica si liberica iar cultura sa este extrem de imprastiata (Brazilia, Guatemala, Nicaragua, Mexic, Columbia si chiar Java), la o altitudine variind intre 600 si 1000m. Boabele de cafea ale acestui arbust sunt de calitate superioara si medie, iar culoarea lor este verzuie.
Acest arbore de cafea a fost descoperit in vecinatatea orasului Maragogype, statul Bahia din Brazilia. Este un hibrid rezultat prin incrucisarea dintre speciile arabica si liberica iar cultura sa este extrem de imprastiata (Brazilia, Guatemala, Nicaragua, Mexic, Columbia si chiar Java), la o altitudine variind intre 600 si 1000m. Boabele de cafea ale acestui arbust sunt de calitate superioara si medie, iar culoarea lor este verzuie.
Alte tipuri de cafea:
- Cafeaua americana – boabele se prajesc mediu, rezultand o fiertura echilibrata, nici prea saraca, nici prea bogata in arome.
- Cafeaua frantuzeasca – boabele sunt foarte bine prajite si capata o culoare ciocolatie profunda si intunecata. Din ele se face o cafea tare
- Cafeaua italiana – boabe lucioase, maroniu-negre, folosite pentru espresso.
- Cafeaua europeana – doua treimi boabe bine prajite amestecate cu o treime boabe prajite normal. Cafeaua vieneza are proportii inverse.
- Cafeaua instant – o pudra facuta din cafea proaspat facuta, deshidratata la caldura
Cafeaua din Ganoderma fiind cunoscuta si sub numele de „cafeaua sanatoasa”,stimuleaza capacitatea de aparare a organismului, regleaza glicemia, creşte concentraţia de oxigen din sange, reduce oboseala, stimuleaza vitalitatea, imbunataţeste memoria, reduce tensiunea şi mareste puterea de concentrare.
Cafeaua din Ganoderma contine doar 9 mg de cofeina, in timp ce cafeaua obisnuita contine 135 mg, Coca-Cola dietetica 46 mg, iar o tableta de ciocolata neagra detine 22 mg de cofeina. Totusi este bine ca inainte de a achizitiona un astfel de produs, sa va uitati la gramajul acestui ingredient.
*va urma*
Eu prefer cafeaua......... din ceasca mea! :))))))
RăspundețiȘtergereSaptamana faina!
pupici!
dar din cana mea ce are? hai repejor, iti fac una proaspata! :)
ȘtergereCafea din ciuperci? Hai ca pe asta n-o stiam, m-as baga si eu la o ceasca asa de curiozitate, si daca mai spui ca e si sanatoasa atunci e si mai bine!
RăspundețiȘtergeream incercat in weekend, e cafea amestecata cu ciuperca, e tare, amaruie, dar......n-am terminat cana :)
Ștergereeu cu arabica :), tare, neagra, dulce!
RăspundețiȘtergerenumai cafea germana sa nu fie! :)
ȘtergereNu-s deloc specialista incafea. Mie mi se par toate cam la fel... :)
RăspundețiȘtergereasta pt ca nu le dai atentie! :)
Ștergere