duminică, 28 februarie 2021

Cafeaua de dimineață


 A reînceput cafeaua în curte. Și florile în vitrina casei. Semn ca se duce iarna. La 6 dimineață e deja lumina, mă trezesc înainte sa sune alarma, pana încep munca la 7 am timp de mine. Fie ca adun prin casa ce nu am reușit seara, fie ca pun ceva în oala de slow cooker, fie ca pun măștile pe fata, de fiecare data e cafeaua în curte. E ceva în aerul asta de dimineață proaspăta când pescărușii fac vocalize, apa de langa noi miroase a mare, soarele începe sa ardă pe fata, și cafeaua miroase a cafea. Nu am mai fost intro cafenea de vara trecută, putem lua cafea doar la drive in, și-a cam pierdut din farmec. Îmi aduc aminte amestecul de arome ce mă cuprindea de cum intram în cafenea, și mi se părea cea mai buna combinație. Dacă mă pui sa aleg între mirosul ala de cafea și arome fine dulci, și mirosul asta de cafea făcută la ibric (cea mai buna treaba ever) combinat cu mirosul de mare și aer curat....nu aleg cafeneaua.

De prin septembrie nu am mai colindat un mall, în zona noastră s-au închis toate mai repede, nu pot sa spun ca imi lipsește. Dar chiar deloc. Totul e online, haine, cosmetice, decorațiuni pt casa. Dau oricând o tura de mall, pe o cumpărătura online făcută noaptea, din pufosenia fotoliului, sorbind un vin dulce.  

Dau oricand tura de mall pe plimbarea în pădurea de langa, pe cerul verde și florile timide ce răsar în iarba. Dau oricând goana dinainte, când ne adunam seara acasa și petreceam pe fuga câteva ore împreună, pe timpul pe-ndelete, trăit domol și calm de acum. Dau oricând nebunia biroului și ședințele neîmblânzite, și fuga pe tocuri, și naveta...pe calmitatea dimineții cu rasarit de soare și miros de cafea, și ședințele lungi, făcute în papucioii pufoși de casa.

Unii încă vorbesc de frica, de totul ca înainte..nu pot sa ii înțeleg, pt ca am depășit modul asta limitat de a vedea lucrurile, și am descoperit o alta lume. 

Do not let the behavior of others destroy your inner peace.” —Dalai Lama

duminică, 21 februarie 2021

How to Talk So Little Kids Will Listen with Joanna Faber

Atat de recunoscătoare! Atât de eliberator sa vezi ca ai avut dreptate, ca ce ai simțit în inima a fost cea mai buna alegere! Ca sunt capete luminate care .....
Atâți oameni cu ochii dați peste cap, atâtea pufaieli, atâtea priviri pline de judecata....Atâtea ''sfaturi'' din partea..înțelepților..Atâtea JUDECATI.
Doamne, bine ca mi-ai dat eliberatoarea ignorare!

sâmbătă, 20 februarie 2021

Grateful for good people





 Ce nu-si imaginează niciodată oamenii strâmbi, e ca pt fiecare răutate de-a lor, Dumnezeu scoate în cale și oamenii buni care repara greșeală strambilor.

Tolereaza-i pe strâmbi, accepta-i, iartă-i, pt ca în inconstienta lor, iti aduc un bine pe care ei nu or sa îl cunoască vreodată. 

True story


 

vineri, 19 februarie 2021

Pauza


 Ia-ti vacanta înainte sa trebuiasca să-ți iei vacanta. Am învățat-o pe propria piele vara trecută.

O zi libera, neplanificata, ne-organizata, libera. Libera de orice reguli și opreliști. Am început-o povestind, sub paturoaca pufoasa, despre noi, aia de demult.  Am ajuns la concluzia ca sunt oameni care spală maldarul de vase și îl lasă la uscat, uneori ostentiv ca sa vadă și ''jumătatea'' cine și cât, și sunt oameni care spală maldarul de vase, apoi le șterg și le pun la loc. Pt ca nu au nevoie sa arate, și nici nu au nevoie sa scoată ceva în evidenta. The right one.

Am continuat cu mic-dejunul fără reguli, am verificat telefonul de munca de doua ori, pana când am decis sa îl închid, am combinat cola cu vinul roșu ca-li-for-ni-an (pt ca fetele au întotdeauna dreptate), și am vorbit. Din nou fără reguli și opreliști.

Masina de gunoi vine târziu doar în diminețile în care nu ai uitat sa scoți la timp, benele pe strada. Și dacă faci un mic efort, zdranganelele de sticle și borcane, combinat cu pufaielile automatizate ale mașinii, dau un ritm numai bun pt un dans de dimineață.

Ceva tot am planuit sa facem azi, insa ordinea e aleatorie. 

Aprind un yankee si pun un chill hop, am prins parul intru coc, puf-puf cu parfum și dansez în vineri.

miercuri, 10 februarie 2021

Fabule


 The fate of Fausto by Oliver Jeffers

Povestea se găsește pe net, pe scurt este vorba despre un personaj, Fausto, care trece prin viață crezând ca totul ii aparține, ca el merita totul, ca el poate avea totul, călcând peste vointele oricui, luând sensibilitatea celorlalți ca pe o slabiciune. Felul lui de a trece prin viață ii asigura un sfârșit pe măsură.

Pe langa fabula asta, copiii au învățat la școală cum sa reacționeze la acțiunile și atitudinile unui bully, fie el online...fie în viața de zi cu zi. Au fost învățați despre transferul de putere, cum sa isi controleze reacțiile astfel încât bully sa nu aibă nici o putere. În prima faza e indiferenta: desi ii vezi, desi ii știi, sa ii ignori. Ei vor reacționa la asta cu cuvinte grele ( ratat, gunoi, om de nimic, hain, și toate pleiada - Roxanel, iti suna cunoscut? ), dacă văd ca te ții tare și tot nu reacționezi, ei vor încerca sa otrăvească urechile altora în jur, ca astfel sa fii hulit oriunde te duci. Ei vor încerca sa ii întoarcă și pe alții împotriva ta (Roxi.....știi ce zic?). Însă omul trebuie sa isi vadă de viață mai departe, știind lucrul cel mai însemnat: atât de goală e viață acelor bully, încât au nevoie sa ii atace/ supravegheze/ controleze pe alții. Au nevoie de satisfacția de a ști ca ii chinuie pe alții, au nevoie sa joace necinstit ca sa câștige o cursa imaginara, au nevoie sa copieze dorințele și visele altora doar pt ca ei nu pot să-și clădească propriile vise, ei au nevoie de ce are altul...și ceva în plus. Următorul pas pe care trebuie sa îl facă omul e...mila. Sa le fie mila de bully. Pentru ca nu au crescut în afecțiune, pentru ca nu cunosc dragostea pura, simpla, necondiționată. Pt ca ei au crescut intro lume în care relațiile au doar o natura: opresorul, mereu peste, și victima.. Ei nu cunosc dragostea neinteresată, pt ca în mintea lor intordeaua e un plan, cu oameni pioni, care pot sa ii ofere ce ii trebuie, sau pot sa ii formeze anturajul în care mintea lor stricata sa se simtă în siguranță (Roxana...știu ca știi)

După sentimentul de mila vine la pachet acceptarea, detașarea, iertarea. Intrun fel sau altul Dumnezeu le arata și unora și altora ce trebuie sa facă. Unii asculta, alții ignora.

Au mai vorbit la școală despre felul constructiv în care pot sa discute cu cei care au alta părere, cum sa isi însoțească părerile cu argumente, clare, precise. Dacă aceia vin cu chestii fictive si limbaj murdar (oi, minți spălate, oameni lipsiți de judecata și voință proprie - și toată pleiada) sa se distanțeze. Oamenii ilogici nu vor folosi un raționament logic, în primul rând. În al doilea rând, dacă deja au folosit cuvinte voit jignitoare, e evidenta lipsa de educație, bun simt, înțelegere. Nu va ieși nimic constructiv dintr-un astfel de dialog, așa ca întoarce spatele și ignora.

Nu mai stiu cum e programa scolara pt clasa a 3a, insa stiu ca dacă lucrurile acestea s-ar preda la școală cu mai multa emfaza decât scrisul și copiatul la dictare, copii și părinți deopotrivă ar trai o alta viață și ar construi o alta lume.

luni, 8 februarie 2021

Lumea in care


 

E urata lumea in care omul sensibil e vazut ca un om slab, prost sau ratat. Fereste-ma atunci Doamne de "descurcareti".

Perfect moms

Mame perfecte si copii ascultatori...

Notiuni actuale

 Deschide ochii și fa diferența:

Teama - Responsabilitate - Empatie - Minte deschisa - Ignoranta - Aroganta - Presupunere








joi, 4 februarie 2021

Treasure


 Saptamana sanatatii mentale pt copii. Asta se întâmplă acum aici. Am primit încă din weekend, de la școală, o lista cu activități care sa ajute copiii și familia în perioada asta. Încă bifam din ele, și da, se simte diferența. În continuare facem școală online, după experimentul ratat din toamna când școala s-a dovedit a fi factorul decisiv pt al 2lea val. Rând pe rând toate școlile din ținut s-au închis pt 10 zile pt ca numărul cazurilor infectate era prea mare. Copii și profesori au vorbit săptămâna asta despre fricile și angoasele lor, despre ce ii face sa meargă mai departe. Lecții de recunoștință, de smerenie, de speranță. Am tras cu urechea la discuțiile lor și primul gând mi-a fost: ce bine era dacă în școală aveam și eu profesori așa. Prin povesti, prin fabule, prin exemple din viață socială, le sunt prezentate copiilor modele de ''așa da'' și ''așa nu''. Apoi învățați sa se pună în locul altora, ce ar face, ce ar zice ei, ce ar simți ei dacă ar fi în locul lui x sau y. Le este explicata compasiunea și grija pt alții. 

Asta s-a intamplat in saptamana in care Sir Tom s-a dus la cer. Un om luminos care a lăsat în urma o viață luminoasa, un om care a unit și mobilizat o țară întreaga. Pe langa marea majoritate care înțelege o situație exista și cei care ''știu mai bine'', acei ignoranti care fug de știință ca ala de tămâie. Pt ca site-urile scrise de tantici și nenici ''avizați'' sunt luate ca surse de informații. Ce ADOR e felul în care aici, oamenii aceia nu sunt lăsați sa se manifeste. ADOR.

''Si la voi ce, e mai bine? ca de un an sunteti in lockdown si purtati botnița''  (Fck you, by the way) Cui sa ii explici ca insula asta nu și-a închis granițele, nu s-a izolat, ca pe o strada trăiesc cel putin 10 nații, ca oamenii trăiesc în orașe aglomerate, ca pe langa orașele de aici Bucureștiul e stațiune. Cui sa ii explici de noțiuni ca densitatea populației raportata nu la întreg teritoriul tarii, ci raportata la zonele metropolitane? Cui sa ii explici de impactul poluării aerului? N-ai cui, știi ca n-are rost, și ii lași în pace.  Pt ca felul în care reacționezi te definește pe tine, nu pe ei. 

Noi avem alta lista de valori de bifat.

My fuel