joi, 4 februarie 2021

Treasure


 Saptamana sanatatii mentale pt copii. Asta se întâmplă acum aici. Am primit încă din weekend, de la școală, o lista cu activități care sa ajute copiii și familia în perioada asta. Încă bifam din ele, și da, se simte diferența. În continuare facem școală online, după experimentul ratat din toamna când școala s-a dovedit a fi factorul decisiv pt al 2lea val. Rând pe rând toate școlile din ținut s-au închis pt 10 zile pt ca numărul cazurilor infectate era prea mare. Copii și profesori au vorbit săptămâna asta despre fricile și angoasele lor, despre ce ii face sa meargă mai departe. Lecții de recunoștință, de smerenie, de speranță. Am tras cu urechea la discuțiile lor și primul gând mi-a fost: ce bine era dacă în școală aveam și eu profesori așa. Prin povesti, prin fabule, prin exemple din viață socială, le sunt prezentate copiilor modele de ''așa da'' și ''așa nu''. Apoi învățați sa se pună în locul altora, ce ar face, ce ar zice ei, ce ar simți ei dacă ar fi în locul lui x sau y. Le este explicata compasiunea și grija pt alții. 

Asta s-a intamplat in saptamana in care Sir Tom s-a dus la cer. Un om luminos care a lăsat în urma o viață luminoasa, un om care a unit și mobilizat o țară întreaga. Pe langa marea majoritate care înțelege o situație exista și cei care ''știu mai bine'', acei ignoranti care fug de știință ca ala de tămâie. Pt ca site-urile scrise de tantici și nenici ''avizați'' sunt luate ca surse de informații. Ce ADOR e felul în care aici, oamenii aceia nu sunt lăsați sa se manifeste. ADOR.

''Si la voi ce, e mai bine? ca de un an sunteti in lockdown si purtati botnița''  (Fck you, by the way) Cui sa ii explici ca insula asta nu și-a închis granițele, nu s-a izolat, ca pe o strada trăiesc cel putin 10 nații, ca oamenii trăiesc în orașe aglomerate, ca pe langa orașele de aici Bucureștiul e stațiune. Cui sa ii explici de noțiuni ca densitatea populației raportata nu la întreg teritoriul tarii, ci raportata la zonele metropolitane? Cui sa ii explici de impactul poluării aerului? N-ai cui, știi ca n-are rost, și ii lași în pace.  Pt ca felul în care reacționezi te definește pe tine, nu pe ei. 

Noi avem alta lista de valori de bifat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu