miercuri, 10 februarie 2021

Fabule


 The fate of Fausto by Oliver Jeffers

Povestea se găsește pe net, pe scurt este vorba despre un personaj, Fausto, care trece prin viață crezând ca totul ii aparține, ca el merita totul, ca el poate avea totul, călcând peste vointele oricui, luând sensibilitatea celorlalți ca pe o slabiciune. Felul lui de a trece prin viață ii asigura un sfârșit pe măsură.

Pe langa fabula asta, copiii au învățat la școală cum sa reacționeze la acțiunile și atitudinile unui bully, fie el online...fie în viața de zi cu zi. Au fost învățați despre transferul de putere, cum sa isi controleze reacțiile astfel încât bully sa nu aibă nici o putere. În prima faza e indiferenta: desi ii vezi, desi ii știi, sa ii ignori. Ei vor reacționa la asta cu cuvinte grele ( ratat, gunoi, om de nimic, hain, și toate pleiada - Roxanel, iti suna cunoscut? ), dacă văd ca te ții tare și tot nu reacționezi, ei vor încerca sa otrăvească urechile altora în jur, ca astfel sa fii hulit oriunde te duci. Ei vor încerca sa ii întoarcă și pe alții împotriva ta (Roxi.....știi ce zic?). Însă omul trebuie sa isi vadă de viață mai departe, știind lucrul cel mai însemnat: atât de goală e viață acelor bully, încât au nevoie sa ii atace/ supravegheze/ controleze pe alții. Au nevoie de satisfacția de a ști ca ii chinuie pe alții, au nevoie sa joace necinstit ca sa câștige o cursa imaginara, au nevoie sa copieze dorințele și visele altora doar pt ca ei nu pot să-și clădească propriile vise, ei au nevoie de ce are altul...și ceva în plus. Următorul pas pe care trebuie sa îl facă omul e...mila. Sa le fie mila de bully. Pentru ca nu au crescut în afecțiune, pentru ca nu cunosc dragostea pura, simpla, necondiționată. Pt ca ei au crescut intro lume în care relațiile au doar o natura: opresorul, mereu peste, și victima.. Ei nu cunosc dragostea neinteresată, pt ca în mintea lor intordeaua e un plan, cu oameni pioni, care pot sa ii ofere ce ii trebuie, sau pot sa ii formeze anturajul în care mintea lor stricata sa se simtă în siguranță (Roxana...știu ca știi)

După sentimentul de mila vine la pachet acceptarea, detașarea, iertarea. Intrun fel sau altul Dumnezeu le arata și unora și altora ce trebuie sa facă. Unii asculta, alții ignora.

Au mai vorbit la școală despre felul constructiv în care pot sa discute cu cei care au alta părere, cum sa isi însoțească părerile cu argumente, clare, precise. Dacă aceia vin cu chestii fictive si limbaj murdar (oi, minți spălate, oameni lipsiți de judecata și voință proprie - și toată pleiada) sa se distanțeze. Oamenii ilogici nu vor folosi un raționament logic, în primul rând. În al doilea rând, dacă deja au folosit cuvinte voit jignitoare, e evidenta lipsa de educație, bun simt, înțelegere. Nu va ieși nimic constructiv dintr-un astfel de dialog, așa ca întoarce spatele și ignora.

Nu mai stiu cum e programa scolara pt clasa a 3a, insa stiu ca dacă lucrurile acestea s-ar preda la școală cu mai multa emfaza decât scrisul și copiatul la dictare, copii și părinți deopotrivă ar trai o alta viață și ar construi o alta lume.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu