duminică, 16 aprilie 2017

Reclama la bere si vopseaua de oua



Citisem ieri o stire despre cum o reclama la bere a fost oprita in a fi difuzata. Mesajul reclamei spunea ceva cum ca berea × face ca Good Friday (Vinerea Mare) sa fie even better (si mai buna). Mai multe comunitati religioase s-au opus difuzarii reclamei, motiv pt care am fost cu toti scutiti de asa oroare. Sa ajungi sa transformi o asa sarbatoare intrun alt motiv de bere si petrecere..ori e exemplu de lacomie dupa castig, ori e indolenta. Lantul de magazine a retras reclama. A fost tare impresionant cum comunitatea s-a mobilizat atat de repede, in dorinta de a pastra sarbatoarea departe de orice lumesc superficial si gresit.
Ce a fost mai impresionant? Ca pana si ateii au sprijinit ideea, chiar daca numai din respect pt convingerile crestinilor.
(Cum era stirea asta daca era in Romania? Preotii erau iar la perete ca se opun dreptului la libera exprimare, mai erau cateva vorbe de cum sunt ei de fapt materialisti, si sigur cateva grupuri pe FB se mobilizau pt libertatea la distractie).

La noi nu vine iepurasul. Dap, suntem parintii aia cruzi care nu lasa iepurasul sa aduca cadouri de Paste. Am crescut cu cadouri aduse de iepuras, hainele cele noi si pantofii de lac. Insa nu am vrut sa ducem traditia asta mai departe. Pt simplul motiv ca Invierea nu are nici o legatura cu iepurasul. Am decorat insa casa cu oua colorate, puisori si iepurosi (lasa piatra jos, nu o arunca. Nu e ipocrizie!). Am decorat casa inainte de Paste si am folosit decoratiunile ca semn de bucurie pt venirea primaverii, ca simbol al renasterii si promisiunii pe care El ne-o daruieste in fiecare an. Renastere lumeasca ce o pregateste pe cea spirituala.
Mogaldel o sa isi primeasca un cadou azi, dar nu pt ca iepurasul, ci pt ca Dumnezeu il iubeste atat de mult incat pe langa viata vesnica ii mai daruieste si cateva bucurii mai lumesti.

Ouale de Paste. Am vrut tare mult sa incerc si colorantul alimentar, imi imaginam niste oua pastelate, in culori deosebite. Jumatate de zi mai tarziu si o bucatarie plina de stropi de culoare, ouale erau incapatanat de nevopsite...nu in totalitate oricum. In toata disperarea am pornit la drum, in ziua cea mai aglomerata din an, cand se anuntasera cateva milioane de masini in plus pe drumuri, catre orasul vecin in cautarea unui magazin polonez cu produse romanesti. Am gasit niste glume de vopsele si am reusit sa coloram ceva.
Are Vlad o poveste din tineretile lui, cu o vecina care iesise la "Sariti, sariti!" pe scara blocului,vecinii disperati sa cheme pompieri ceva.... cand de fapt vecinii i se arsesera cozonacii.
Nu am fost chiar atat de intro dunga cu disperarea pt ouale vopsite, insa bosumflata am fost. Pana cand vecina de alaturi imi pune intrebarea: nu e Paste fara oua colorate?
Ooo daaa! Iarta-mi Doamne negandirea!
E Paste si fara oua colorate, e Paste si fara friptura de miel, e Paste si fara cozonaci.
Pt ca Pastele nu are nimic cu toate acestea. Viata vesnica si iertarea ce ne-a fost daruita nu e cumparata prin bogatia de pe masa!
 Ne-am pregatit de Paste, fara excese! Fara strofocari, fara gatit zile la rand, fara nimic din prea plinul omenesc. Ne-am pregatit insa cu cate ceva bun, ca si cand am avea la masa Cei Mai Alesi Musafiri! Pt ca Sarbatoarea asta este intre noi si Ei.

Paste fericit tuturor si Hristos a inviat!


10 comentarii:

  1. ai povestit aşa de frumos ! adevărat ! va fi bine pentru Mogâldel că îl creşteţi aşa frumos ! adevărat Paştele are o semnificaţie aparte ! dar fără să mănţnci, nu te descurci pe pământ... şi cum este mare sărbătoare - şi corpul se va bucura de ceva bun, pământesc !
    Paşte fericit !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ceva bun, chiar foarte bun pamantesc, avem pe masa! Dar nu am gatit 3 zile la rand pt asta, si nici nu am umplut caruciorul cel mare de la supermarket.
      Si bucuria Invierii o simtim tare bine ;p
      Paste fericit!

      Ștergere
  2. Sarbatori fericite alaturi de cei dragi, sa aveti parte de multa caldura in suflet si in casa, bucurie in inima, multa sanatate si putere de munca. Hristos a inviat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adevărat a înviat! Cu fericire sa te răsplătească Domnul! :)

      Ștergere
  3. Draga mea, zilele astea, pe un post de muzica populara, nu mai stiu care, o cantareata - bocitoare isi jelea sotul mort in fata unui sicriu acoperit cu o panza alba sub care parea a fi un om. Nu-mi vine a crede ca se poate difuza asa ceva? Si totusi...da, se poate.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca lumea nu s-ar mai uita deloc,televiziunile nu ar mai avea audiență la orice,ar difuza altceva!

      Ștergere
  4. La noi...atata vreme cat se socheaza, treaba-i buna.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Spuneti nu,cu toții! Cu fiecare exemplu bun, bun simtul o sa fie iar normal

      Ștergere
  5. Adevarat a inviat! Da, asa este nu prea e legatura intre iepuras si inviere...si chiar ma gandeam cu tristete ca multi primesc iepurasul, putini il primesc pe Iisus, din pacate.

    RăspundețiȘtergere