sâmbătă, 29 aprilie 2017

Rochii

Caut rochii. De cateva zile sunt intro aventura aventuroasa, de a cauta rochii. Si sper ca undeva pe parcurs sa gasesc si curajul de a purta o rochie.
Buuun, de unde a pornit totul? Un articol intro revista si observatia editoarei ca nu mai sunt rochii, mai cu seama la fashion showuri, ceea ce..garanteaza inca un an fara rochii.
Ma uit peste pozele articolului, rasfoiesc revista si...am numarat vreo 3 tinute cu rochii, restul pantaloni! Unii atat de scurti incat inca mai dezbat cu Ubi daca pot fi etichetati ca pantaloni sau lenjerie.

Intrun moment de epifanie vestimentara, dau fuga la dressing si caut...Dau de pantaloni, de toate felurile,slim, salvari, drepti,lungi, scurti, 3/4, blugi, blugi normali, skinny, boyfriend, decolorati, jumuliti, cateva fuste(creion, doar office) si cateva tunici. Nici o rochie. Au ramas in Ro, pt ca erau doar rochii de ocazie..dar aici, in viata reala nici o rochie.

Hotarasc sa incep aventura, sa caut rochii. Rochii de zi, purtate ziua in toate activitatile ei normale. La birou, sigur tb sa imi sara o rochie in ochi, nu? Nu! Fuste..fuste creion(dap), fuste scurte si mulate(fiecare padure cu....), rochii nu. In parc...evideeent nu! Cum ar fi sa faci cursa de 100m garduri incercand sa prinzi din urma copilul care fuge brusc in cealalta parte de parc? Sau cum ar fi sa stai aplecata la groapa de nisip in timp ce obisnuita rafala de vant iti pune..lumea-n cap?
Mergem in mall, ii zic lui Ubi ca vreau sa caut niste tricouri-bluzite-cu fass.Povesti, adica da, cautam tricouri, dar de fapt ma uitam dupa rochii. Si nu ma refer la alea lungi si drepte, bohemian, nici la cele scurte/lungi mulate, nici la cele de ocazie, cu florile mari si pompoase din dantelarii. Ci la rochiile normale. Nimic.

Iau lucrurile in serios, pe drum spre casa, in timp ce baietii mei dansau din manute pe melodia lui Ed Sheeran, eu ma gandeam la rochii. Istoria pantalonului nu a fost una usoara. A purtat eticheta desfraului la inceputul lumii, secole mai tarziu a evoluat fiind purtat sub...rochii, ca piesa de lenjerie (ha!). In 1800 primarul Parisului interzicea purtatul pantalonilor de catre femei!  George Sand si Sarah Bernhardt au purtat pantaloni, sfidand autoritatile si ochiul pudic public.
Coco Chanel a introdus pantalonii...evazati in lumea modei. Apoi razboaiele mondiale..dar cu adevarat invazia pantalonilor in viata femeii a inceput in anii'70, in mare parte ca forma de protest fatza de ideea de wifey-cu rochita apretata si ca simbol al egalitatii in drepturi.

Deci emanciparea femeilor care s-au luptat secole intregi pt egalitate, pt a fi luate in seama. Imi amintesc acum de ultimile alegeri prezidentiale din SUA, cum costumul pantalon era emblema unui candidat, in timp ce rochitele erau eticheta celuilat..si tot ce venea la pachet cu  tipologia de caracter a celor doua tabere.

Sambata dimineata imi propun sa caut si pe net. Jumatate de cana cu cafea mai tarziu si un soare rasarit de-a binelea, in toate paginile de outfituri deschise am gasit cateva firmituri de rochii intro mare de pantaloni, si alea erau scurte, transparente, sau lungi cu crapatura adanca.

Nu-mi propun concluzii. O sa port pantaloni mai departe pt ca asa mi-e cel mai...ubi cum se zice la convenient? In lumea ce-o traim acum ar fi taare greu sa nu o facem, insa mi-e dor sa mai port rochite. Mai stii cum in copilarie te varai intro rochita si ieseai afara cu genunchii liberi la julituri si piscaturi de tantari? Sau cum in adolescenta te pregateai de intalnire, lasand sa cada pe tine, intro mangaiere, rochita de matase? Sau mai stii sentimentul ala de printesa cand ai purtat rochia de mireasa? Maaaan, a fost mega dragut!  Uite asta vreau, dar in viata normala. Cer prea mult? 😉

15 comentarii:

  1. In magazine gasesc rochii ... chiar si la H&M. Mai ales acum vara... Iarna este mai dificil. Am si eu cateva dar tot de vara. Trebuie sa fac ceva cu picioarele ptr ca sunt albeeee ... chiar de olandeza, get-beget! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai unde crexi ca am vazut rochiile lungi pana in pamant, alaturi de cele scurte si mulate? Tot acolo si a penarul de fuste creion!
      Dar eu zic de rochiile alea, mid, romantice si practice.
      Cat despre picioare albe...hahaha ;) i feel you! :))

      Ștergere
    2. Pai sunt si rochii din acelea la H&M! Si chiar foarte romantic din dantela sau cu imprimeuri cu flori marii. astea sunt acum în trend! :)

      Ștergere
    3. Pai cum pun la raft dupa specificul sau cetinta fiecarei tari...aici nu gasesc asa..

      Ștergere
  2. Ca tot ai pus poza aia la inceput...Nu exista nimic mai fermecator decat o femeie in rochie mergand pe o bicicleta, cred ca este o imagine tipic frantuzeasca si vine cam din perioada celui de-al doilea razboi mondial. Pe la noi sunt rochii, eu nu folosesc pantalonii, dar nu reusesc sa ies din bluza si fusta, m-am cam saturat. Rochie n-am mai purtat din copilarie, exact cum spui tu, era asa comod sa tragi una pe tine si sa o zbughesti la joaca. Dar eu nu ma las, in vara asta trebuie sa-mi iau una!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pantaloni si camasute, ca e comod si practic.
      Spor la căutat! :)

      Ștergere
  3. da, îţi doreşti o rochiţă, un lucru normal, banal într-o lume normală ! dar mai trăim într-o lume normală ? e la modă orice - numai ce e normal, nu !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu zic ca nu sunt rochiile la moda,doar ca nu mai sunt prețuite ca altădată. Oricum trăim intr-o lume rapida, pantalonii sunt cei mai comozi..

      Ștergere
  4. desi sunt mai haiduca si imbrac zilnic pantalonii, iubesc rochitele!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu inca vad numai impedimente in a purta rochii zi de zi, dar imi plac si mie ;)

      Ștergere
  5. Cred ca exista o telepatie.Azi am fost la un eveniment(biserica)unde majoritatea femeilor erau in fuste,rochii,eu in pantaloni.Ma gandeam ca trebuie sa revin la roche,sau fusta.Ma uitam si faceam o retrospectiva a tinutelor mele ,vechi.Pana acum douazeci de ani,nu am purtat niciodata pantaloni,mai ales la serviciu.Acum ,vorba ta,am de tot felul.Cred ca odata cu vara o sa trec si la rochii.Un weekend minunat sa aveti!

    RăspundețiȘtergere